Pētījums: Suņi biežāk kož nervoziem un bažīgiem cilvēkiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja tu regulāri jūties nervozs un nobažījies, tad uzmanies – tevi var sakost suns. Tā rakstīts jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Journal of Epidemiology and Community Health».

Pētījumā rakstīts, ka Lielbritānijā cilvēki ar nervozu un bažīgu raksturu biežāk kļūst par suņu upuriem nekā cilvēki, kuri ir mierīgi un atbrīvoti.

Pētījums (Angļu val., 290 Kb, pdf)

«Lielbritānijā nav veikts gandrīz neviens oficiāls statistikas apkopojums, izņemot slimnīcu atskaites. Cilvēki bieži vien par kodumiem pat neziņo ārstiem. Tāpēc joprojām nav īsti skaidrs, cik daudz cilvēku gada laikā šeit tiek sakosti,» izdevumam «Live Science» vēstīja pētījuma autore Kerija Vestgarta (Carri Westgarth).

Lai aplēstu vidējo ainu, Vestgarts ar saviem kolēģiem aptaujāja 700 cilvēkus no 385 saimniecībām par viņu pieredzi ar suņu agresiju. Pētnieki cilvēkiem jautāja, vai viņus kādreiz ir sakodis suns, pēc tam tika noskaidroti incidenta apstākļi, kā arī noskaidrots, kāds temperamenta tips attiecīgajam cilvēkam piemīt, vai cilvēks ir ekstraverts vai intraverts, kā arī - cik tas ir noturīgs pret stresu un jaunām pieredzēm.

Atklājās, ka vīrieši tiek divas reizes biežāk sakosti nekā sievietes. Aptuveni 44% no incidentiem notikuši bērnībā, savukārt 55% gadījumu cilvēkus sakodis svešs suns. Tomēr interesantākais atklājums bija tas, ka suņi vairāk koduši tiem cilvēkiem, kuri ir emocionāli nestabili.

«Mēs atklājām, ka cilvēkiem, kas ir mierīgāki un noturīgāki pret stresu, ir arī mazāka iespēja tikt sakostiem. Es pati esmu sakosta vismaz piecas reizes dažādās vietās, arī sejā. Man joprojām uz pieres ir pamatīga rēta, kā redzat,» teica Vestgarta.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu