Politiski represētie aicina savlaicīgi veikt pretpasākumus parlamenta vēlēšanu ietekmēšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas politiski represēto apvienība šodien konferencē pieņemtajā rezolūcijā aicinājusi politiķus atrisināt jautājumu par PSRS Valsts drošības komitejas materiālu publiskošanu un savlaicīgi veikt pretpasākumus rudenī paredzēto Saeimas vēlēšanu iespējamai ietekmēšanai.

«Kā liecina pēdējo gadu starptautiskā pieredze, tad interneta laikmetā ir iespējama citu valstu iejaukšanās demokrātiskos vēlēšanu procesos, koriģējot to rezultātus ar iedzīvotāju uzskatu manipulēšanu. Tādēļ, tuvojoties 13.Saeimas vēlēšanām, jāveic savlaicīgi pretpasākumi, kas balstīti uz sociālo tīklu un plašsaziņas līdzekļu melu atmaskošanu un iedzīvotāju izglītošanu latviskā valstiskuma nozīmīguma apzināšanai,» teikts apvienības pieņemtajā aicinājumā.

Kā vienu šādu pasākumu apvienība aicina informējošu uzrakstu pievienošanu padomju varas laikā uzceltajiem pieminekļiem, «lai izgaismotu to patieso nozīmi».

Vērtējot valdības darbību, apvienība par apsveicamiem pasākumiem uzskata plānu pāriet uz vispārējo izglītību skolās un bērnu dārzos tikai latviešu valodā, lai mazinātu sabiedrības sašķeltību un nodrošinātu visu bērnu iekļaušanos valstī un turpmākās izglītības iespējas. Tāpat apsveicami esot centieni likvidēt bērnu namus, aizvietojot tos ar audžuģimenēm, reformēt nodokļu sistēmu, kā arī centieni iesaistīt plašākus iedzīvotāju slāņus valsts aizsardzības pasākumos.

Politiski represētie gan sagaida, ka tuvākajā laikā tiks sakārtotas veselības aizsardzības un tieslietu sistēmas, kur vēl daudz darāmā nekārtību novēršanai. Apvienība uzskata, ka nekārtību atklāšanā produktīvi darbojas Latvijas žurnālisti, kā arī Satversmes tiesa, valsts kontrole un tiesībsargs, bet trūkstot institūcijas, kas izstrādātu kvalitatīvu valsts ilgtermiņa attīstības stratēģiju.

«Visu valsti un sabiedrību ietekmējošās «oligarhu sarunas» beidzot ir nonākušas atklātībā. Čekas maisi - visu laiku viļātais «karstais kartupelis» vēl joprojām guļ plauktos. Uzskatām, ka abu šo jautājumu risināšana ir neatliekama,» teikts paziņojumā.

Aicinājumā arī pausts viedoklis, ka no sabiedrības vēstures pētniecības izriet, ka valsts attīstības virzītājspēks nav tikai ekonomika un tautas labklājība, bet arī valstiskuma ideoloģija. «Ne visās uz Saeimu startējošo partiju programmās šis uzstādījums ir pietiekami skaidri akcentēts. Turklāt tas mēdz būtiski atšķirties savā politiskajā un ekonomiskajā orientācijā austrumu un rietumu virzienos, kā, piemēram, Stambulas konvencijas uzstādījumi un citi, kas apvienībai nav pieņemami valsts vēsturiskajā attīstībā,» teikts kongresā pieņemtajā aicinājumā.

Apvienība aicina partijas vienoties un panākt, lai tiktu atjaunoti «tie sabiedrības attiecību tikumi un ideoloģija, kas bija sekmīgi parādījuši savu lietderību pirmskara Latvijā». Tā esot paaudžu un sociālo slāņu vienotība, latviska Latvija visiem iedzīvotājiem, pilsoņu drošība bez iekšējiem ienaidniekiem.

«Šos tikumus un uz tiem balstītos likumus likvidēja karš un okupācijas režīms, bet tagad tos aizstāt ar citām, uz ātru roku rastām vērtībām būtu noziedzīga rīcība pret mūsu senčiem un Latvijas nākotni. Tikai ar vienotību un skaidru valstiskuma apziņu šajā priekšvēlēšanu laikā mēs varēsim noturēties pret demagoģijas un apmuļķošanas kampaņām,» uzsvērts šodien pieņemtajā aicinājumā.

Aicinājums adresēts visām Saeimas frakcijām un valdībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu