LPS rosina atvieglot un vienkāršot ziedošanu pašvaldībām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) rosina likuma «Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā» grozījumos paredzēt ziedojumu pieņemšanas ierobežojumu mīkstināšanu un ziedojumu piemērošanas procedūru vienkāršošanu, pastāstīja LPS padomniece juridiskajos jautājumos Vineta Reitere.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) patlaban izstrādā grozījumus likumā «Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā», tostarp aptverot jautājumus par ziedojumu saņemšanas kārtību pašvaldībās.

Kā norādīja Reitere, LPS ir izvērtējusi un neatbalsta pašreiz KNAB izstrādāto likumprojekta versiju, jo pašreizējā redakcija pašvaldībās esošās problēmas ziedojumu pieņemšanas procesā neatrisina un arī nākotnē turpinās kavēt virkni iedzīvotājiem nepieciešamu iniciatīvu realizēšanu. LPS galvenais mērķis ir panākt šobrīd noteikto aizliegumu mazināšanu un piemērošanas procedūru vienkāršošanu.

Proti, šobrīd ir noteikts, ka divus gadus pēc ziedojuma saņemšanas pašvaldības nevar pieņemt nekādus lēmumus attiecībā uz ziedojuma veicēju. «Gan esošā, gan KNAB izstrādātā redakcija bremzē dažādas iniciatīvas pašvaldībās un šie ierobežojumi lielā daļā gadījumu nav samērīgi. Līdz ar to rosināsim KNAB pārvērtēt šīs normas samērīgumu un to atcelt, jo praksē tā rada virkni problēmu,» sacīja Reitere, norādot, ka situācijas esot dažādas un gadās, ka uzņēmējs, piemēram, uzdāvina skolai kliņģeri, bet divus gadus pēc tam pašvaldība nevar par viņu pieņemt nekāda veida lēmumus.

Vēl LPS valde piedāvās KNAB likumu papildināt ar pavisam jaunu normu un noteikt izņēmumus, kādas darbības nav uzskatāmas par ziedojumu šā likuma izpratnē un uz ko ierobežojumi neattiecas. «Tā varētu būt, piemēram, sociālā sfēra, sports, kultūra. Šobrīd pašvaldībās uzņēmējs varbūt grib iedot naudu kādu sporta sacensību organizēšanai, bet apzinās, ka divus gadus viņš neko citu darīt vairs nevarēs, tas nav prātīgi,» norādīja juriste.

Tāpat LPS izskata iespēju iekļaut likumgrozījumos normu, kurā ir noteikti ziedojuma griesti vai, piemēram, nodalīt fizisko un juridisko personu ziedojumus.

Reitere skaidroja, ka šobrīd KNAB izstrādātajos grozījumos iekļauta norma, ka lielos ziedojumus sabiedriski nozīmīgiem mērķiem skata Ministru kabinets (MK) un tad visi līdzšinējie ierobežojumi ir spēkā neesoši, ko LPS atbalsta un ir pateicīgi par šādas ieceres izstrādi. Taču birojs plāno izstrādāt arī MK noteikumus par šādu ziedojumu vērtēšanas kritērijiem, kurus plānots piemērot arī uz pašvaldību pieņemtajiem lēmumiem. «Mēs tomēr negribētu, lai šos noteikumus attiecina arī uz pašvaldību lēmumiem par ziedojumu pieņemšanu, ja vien tas tiešām nav saistīts ar publiskajiem infrastruktūras objektiem, piemēram, ceļiem,» sacīja juriste.

Viņa norādīja, ka iebildumus par KNAB izstrādātajām grozījumu normām LPS birojam jau ir iesniegusi, taču konkrēti definētus priekšlikumus iesniegs ne vēlāk kā nedēļas sākumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu