«Zemnieku saeima» plāno prasīt Ašeradena demisiju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Biedrība «Zemnieku saeima» saistībā ar elektroenerģijas sadārdzināšanos plāno prasīt ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (V) demisiju, šorīt intervijā LTV raidījumā «Rīta Panorāma» teica biedrības priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Viņš norādīja, ka daudziem lauksaimniekiem, kas vērsušies «Zemnieku saeimā», elektroenerģijas rēķini kopš šā gada sākuma ir palielinājušies par 40-80% jeb par 50 līdz 600 eiro mēnesī.

«Ja tuvāko nedēļu laikā netiks pieņemts lēmums par jaudas obligātās iepirkuma komponentes par ampēriem atcelšanu, mēs kongresā, kas notiks 9.martā, izskatīsim jautājumu par ekonomikas ministra demisijas pieprasīšanu,» teica Lazdiņš.

Viņš uzsvēra, ka elektroenerģijas rēķinu pieaugums ir kā jauns nodoklis, ko lauksaimnieki nevar atļauties maksāt vēl vienu mēnesi.

Latvijas lauksaimnieku janvāra elektroenerģijas rēķini saistībā ar izmaiņām obligātās iepirkuma komponentes finansēšanas modelī ir par 40-60% augstāki nekā rēķini par decembri. Elektroenerģijas rēķinu summas pieaugums veidojies rēķina pozīcijā «jaudas obligātā iepirkuma komponente par ampēriem», kas ir maksājums par pieslēguma jaudu, kura nesezonas laikā netiek izmantota, iepriekš informēja «Zemnieku saeima».

«Zemnieku saeimā» norādīja, ka Ekonomikas ministrijas piedāvātais risinājums - atteikšanās no liekajām jaudām - bija iespējams tikai pagājušajā gadā. Sākot ar šo gadu, jaudu objektā, kurā ir viens elektroenerģijas pieslēgums, nav iespējams daļēji samazināt un pēc nepieciešamības palielināt. Tāpat nav izprotama jaunās izmaksu pozīcijas būtība un mērķis.

«Tik straujš elektroenerģijas rēķinu pieaugums saimniecībām, kurām nav alternatīvas, nav pieņemams. Elektrības rēķinā mainīgā daļa veidojas proporcionāli patērētajai elektroenerģijai, savukārt fiksētā daļa ir atkarīga no sprieguma pakāpes un patēriņa grupas. Piemēram augkopībā un dārzeņkopībā aktīvā sezona, kad ir nepieciešama liela elektrības jauda, ir pāris mēneši gadā. Pārējā laikā jaudu ir jāsamazina, tomēr AS «Sadales tīkls», pēc mums pieejamās informācijas, kopš 2018.gada 1.janvāra nepiedāvā tādu iespēju, kā samazināt jaudu daļēji uz laiku,» uzsvēra «Zemnieku saeima» priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Pēc viņa sacītā, lauksaimniekiem kā risinājums tiek piedāvāts objektā uzstādīt divus elektroenerģijas skaitītājus un vienu no tiem uz laiku līdz sešiem mēnešiem atslēgt, kas ir papildus izmaksas, kas atsevišķos gadījumos varētu būt mērāmas tūkstošos eiro. «Uzskatām, ka valdībai vajadzētu izvērtēt, vai izmaiņas obligātās iepirkuma komponentes finansēšanas modelī nebija pārsteidzīgs solis, kā arī meklēt samērīgus risinājumus arī mazo un vidējo patērētāju pastāvēšanai laukos,» uzsvēra Lazdiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu