«Ainažus» varētu pievienot kādai lielākai ārstniecības iestādei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcu «Ainaži» tuvākajā nākotnē varētu pievienot kādai lielākai ārstniecības iestādei, šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēde sacīja Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško.

Viņa norādīja, ka šāda rīcība varētu notikt tuvākajā nākotnē, jo liela slimnīca var dot atbalstu mazai slimnīcai tieši cilvēkresursu nodrošināšanā.

Kā pēc sēdes sacīja Mūrmane-Umbraško, slimnīca «Ainaži» varētu tikt pievienota Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centram vai Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai, jo iestādei, kurai pievienotu «Ainažus» jābūt lielai iestādei, kura ārstē psihoneiroloģiskos pacientus un bērnus. Par reģionālajām slimnīcām šajā gadījumā nevarētu runāt, jo tajās kapitāldaļu turētājas ir arī pašvaldības, kas varētu paildzināt lēmuma pieņemšanas procesu, bet risinājums nepieciešams ātri.

Pēc VM valsts sekretāra vietnieces paustā, jautājums vēl jāpārrunā ar iestāžu vadītājiem, lai saprastu, kurai iestādei «Ainažu» pievienošana būtu labāka.

Nākamajā nedēļā plānota diskusija par slimnīcas «Ainaži» nākotni un sistēmiskiem jautājumiem psihiatrijā. Diskusijā tiks runāts arī par to, kā un kam varētu pievienot «Ainažus».

Tāpat, pēc Mūrmanes-Umbraško paustā, iecerēts mainīt iestādes statusu, vairāk to orientējot uz rehabilitāciju, nevis akūtu ārstēšanu. Vienlaikus par iestādes likvidēšanu patlaban netiekot runāts, sacīja VM valsts sekretāres vietniece.

Pēc viņas teiktā, plānots pārvietot pacientus, kuriem nepieciešama diennakts uzraudzība uz citām iestādēm, piemēram, uz «Gaiļezeru» vai citām slimnīcām, kur tiek ārstēti psihiatriskie pacienti. Pirms tam, protams, vienojoties ar vecākiem, pārvietošana nenotiks patvaļīgi, sacīja Mūrmane-Umbraško.

Viņa sacīja, ka smagāko pacientu pārcelšana nozīmēs, ka nebūs nepieciešama diennakts ārsta uzraudzība un pietiks ar vidējo personālu. Iestāde joprojām strādātu diennakti, tomēr nebūtu nepieciešama akūtas medicīniskās palīdzības nodrošināšana.

Vienlaikus tiks izvērtēti arī pacienti ar narkoloģisku blakusdiagnozi, kā rezultātā tie, kuriem būs nepieciešama vairāk narkoloģiska ārstēšana, tiks pārvietoti uz tādām iestādēm, kā piemēram, Narkoloģijas centrs, kurš ar šīm saslimšanām īpaši nodarbojas.

Viņa gan sacīja, ka līdz šī statusa maiņai un slimnīcas pievienošanas citai, lielākai ārstniecības iestādei, svarīgi «Ainažos» nodrošināt ārsta klātbūtni 24 stundas diennaktī, jo vēl joprojām tas nav iespējams. Speciālistam, kas varētu strādāt šo darba laiku, nebūtu jābūt bērnu psihoterapeitam, tas varētu būt arī pediatrs vai ģimenes ārsts.

Viņa uzsvēra, ka noteikti nevarot runāt par to, ka slimnīcā «Ainaži» bērni atrastos bez atbilstošām diagnozēm, tomēr, lai nodrošinātu slimnīcas kapacitātei atbilstošu darbību, bērnu skaitu iecerēts samazināt līdz 40 vai 50 bērniem. Patlaban un arī turpmāk no slimnīcas tiks izrakstīti bērni, kurus iespējams ārstēt ambulatori.

Kā ziņots, Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvalde sāks resorisko pārbaudi par tiesībsarga un VI konstatētajiem pārkāpumiem bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā «Ainaži».

Pārkāpumi saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju. VI direktore Indra Dreika iepriekš preses konferencē skaidroja, ka šie pārkāpumi varētu būt saistīti ar ārstu un medicīnas personāla trūkumu. Tikmēr tiesībsargs Juris Jansons teica, ka bērni bija piesieti un fiksēti pat vairākas dienas un nedēļas. Pārbaudes gaitā bērni liecināja par piedzīvoto personālo fizisko un emocionālo vardarbību. Jansons pauda, ka bērni stāstījuši, ka par nepaklausību tiek sodīti ar potēm un piesiešanu pie gultas. Tiesībsargs uzskaitīja arī virkni citu konstatētu pārkāpumu.

Saistībā ar notikušo uz izmeklēšanas laiku atstādināta iestādes vadītāja Ilona Balode. No vairākiem slimnīcas darbiniekiem izskanējis citādāks skatījums par notikušo, norādot, ka personāls rīkojies atbilstoši objektīvai nepieciešamībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu