Opozīcija gatava prasīt Ašeradena demisiju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas opozīcijas partiju «Saskaņas», Latvijas Reģionu apvienības un «No sirds Latvijai» deputāti prasīs ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (V) demisiju, ja līdz 1.martam netiks rasts risinājums elektrības cenu pieaugumam.

Papildināta ar jaunāko informāciju

Šodien vai rīt tehniski tiks noslēgta nepieciešamo 34 deputātu parakstu savākšana Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanai 2.martā, lai izteiktu neuzticību Ašeradenam. Pašlaik jau esot savākti ap 30 paraksti.

Opozīcijas deputāti vienojušies dot laiku Ašeradenam līdz 1.martam, kurā no ministra tiek sagaidīts piedāvājums, kā situāciju risināt pēc būtības. Pretējā gadījumā deputāti prasīs ministra demisiju, - to aģentūrai LETA apliecināja gan partijas «Saskaņa» Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Sergejs Potapkins, gan LRA Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Nellija Kleinberga. Arī NSL priekšsēdētāja Inguna Sudraba norādīja, ka politiskā spēka deputāti ir parakstījuši šo dokumentu.

Saistībā ar demisijas pieprasījumu «Saskaņas» pārstāvji vērsa uzmanību uz deputāta Ivara Zariņa (S) «mēnešiem ilgo cīņu» par iespēju iegūt atbildes uz deputātu jautājumiem Ašeradenam un Ekonomikas ministrijai (EM) saistībā ar problēmām «obligātās iepirkumu komponentes jomā». Politiskais spēks uzskata, ka atbildes uz attiecīgajiem jautājumiem nav saņemtas, aģentūru LETA informēja «Saskaņas» pārstāve Katrīna Iļjinska.

Savukārt LRA ir atsevišķi sagatavojusi pieprasījumu par Ašeradena demisiju, ko politiskais spēks nepieciešamības gadījumā būšot gatavs iesniegt Saeimas balsojumam 1.marta sēdē.

Ja EM atvēlēto divu nedēļu laikā spēs atrisināt «tās bezatbildīgās rīcības rezultātā radušos situāciju», LRA frakcija demisijas pieprasījumu atsauks, informēja LRA pārstāvis Valdis Verners.

«Šos paaugstinātos elektrības rēķinus, ar kuriem tika pārsteigti Latvijas lauksaimnieki, droši varam uzskatīt par valdības plānotu un līdz šim slēptu kārtējo «nodevu» mūsu uzņēmējiem. Diemžēl izskatās, ka ne EM, ne valdība kopumā nav aizdomājusies, ka šādā veidā iedragā Latvijas zemnieku un lauksaimnieku konkurētspēju gan Latvijas tirgū, gan ārpus tā - konkurējot ar ārvalstu ražotājiem, kuriem elektroenerģijas izmaksas ir zemākas,» pauž LRA politiķi.

Politiskā apvienība aicina «apzināties, ka elektroenerģijas cenas mūsdienu ekonomikā, kur liela darbu daļa tiek veikta ar tehnoloģiju palīdzību, ir Latvijas ekonomikas un uzņēmēju konkurētspējas stūrakmens».

«Ņemot vērā informāciju, kas izskan medijos, varam secināt, ka Ekonomikas ministrija ir apzināti maldinājusi lauksaimnieku un zemnieku organizācijas, apgalvojot, ka elektroenerģijas sadārdzinājums būs niecīgs, uz ko arī uzņēmēji paļāvās. Uzklausot mūsu biedrus, no kuriem liela daļa ir lauksaimnieki un zemnieki, kas vada lielus un reģionāli nozīmīgus uzņēmumus, jāsecina, ka Ekonomikas ministrijas ieviestais obligātās iepirkumu komponentes (OIK) fiksētais maksājums par jaudu, ir vēl viens papildu «nodoklis», kas viņiem neplānoti būs jāmaksā,» paziņoja Kleinberga.

Politiķe uzskata, ka EK ir «parādījusi augstākā mēra cinismu nerēķinoties ar uzņēmējiem, kas maksā nodokļus valsts budžetā un pateicoties kuriem tiek nodrošinātas pabalstu un pensiju izmaksas». «Redzam, ka valdība tikai uz papīra ir gatava solīt atbalstu uzņēmējiem, realitātē - tie ir kārtējie maldi. Šajā gadījumā tieši ekonomikas ministram Ašeradenam ir jāuzņemas atbildība par radušos situāciju. Mēs esam gatavi atsaukt demisijas pieprasījumu tikai gadījumā, ja problēma tiks atrisināta. Ministrijai ir iespēja atcelt obligātās iepirkumu komponentes (OIK) fiksēto maksājumu par jaudu uz noteiktu laiku, kamēr tiks sakārtota sistēma un tiks panākta vienošanās ar lauksaimnieku un zemnieku organizācijām. Ja tas tiks izdarīts, mēs esam gatavi atcelt demisijas pieprasījumu,» teica Kleinberga.

Kā ziņots, biedrība «Zemnieku saeima» informējusi, ka daudziem lauksaimniekiem elektroenerģijas rēķini kopš šā gada sākuma ir palielinājušies par 40%-80% jeb par 50 līdz 600 eiro mēnesī. «Ja tuvāko nedēļu laikā netiks pieņemts lēmums par jaudas obligātās iepirkuma komponentes par ampēriem atcelšanu, mēs kongresā, kas notiks 9.martā, izskatīsim jautājumu par ekonomikas ministra demisijas pieprasīšanu,» norādījis biedrības priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Līdz ar izmaiņām elektrības rēķini ir palielinājušies arī daļai privātpersonu.

Koalīcijas partneri no Ašeradenu sagaida risinājumu šai situācijai. Pats ekonomikas ministrs, kurš pašlaik uzturas Dienvidkorejā, uz šo situāciju reaģējis, piektdien sasaucot sanāksmi par OIK reformas pilnveidošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu