Latvijā 29% iedzīvotāju savas ģimenes materiālo situāciju vērtē kā sliktu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā 29% iedzīvotāju savas ģimenes materiālo situāciju vērtē kā sliktu, un 47% ir pesimistiski arī par nākotnes situāciju, pavēstīja «Baltic International Bank» korporatīvās komunikācijas vadītāja Teika Lapsa, atsaucoties uz «Baltic International Bank Latvijas barometra» jaunākā pētījuma datiem.

Viņa informēja, ka aptaujā jau vairākus gadus pēc kārtas vairākums Latvijas iedzīvotāju ir neapmierināti ar savas ģimenes finansiālo situāciju. Tostarp jaunākajā pētījumā 56% aptaujāto atzinuši, ka viņu ģimenes materiālā situācija ir viduvēja, bet 29% aptaujāto to novērtējuši kā sliktu. Apmierinātību ar savas ģimenes finansiālo situāciju, atzīstot to par labu, jaunākajā pētījumā pauduši 12% aptaujāto.

Lapsa atzīmēja, ka aptaujātie ir pesimistiski noskaņoti arī, prognozējot ģimenes materiālā stāvokļa izmaiņas tuvāko 12 mēnešu laikā, proti, 47% aptaujāto pauduši uzskatu, ka gada laikā viņu ģimenes materiālā situācija nebūs mainījies. Vienlaikus latvieši ir optimistiskāki par cittautiešiem - 25% aptaujāto latviešu prognozējuši, ka pēc gada viņu ģimenes finansiāla situācija būs uzlabojusies, savukārt no cittautiešiem šādu viedokli pauduši 11%.

Lūgti novērtēt pašreizējo situāciju Latvijas darba tirgū, lielākā daļa aptaujāto atbildējuši, ka iespējas atrast labu darbu ir sliktas - šādu viedokli pauduši 55% aptaujāto, kuriem ir pamatizglītība, un gandrīz tikpat respondentu, kuriem ir vidējā vai profesionālā izglītība. Iedzīvotāji, kuriem ir augstākā izglītība, bijuši optimistiskāki, tomēr arī šajā kategorijā galēji kritisku viedokli pauduši 49% aptaujāto. Vienlaikus 1% aptaujāto ar augstāko izglītību norādījuši, ka iespējas atrast Latvijā labu darbu ir ļoti labas.

Aicināti sniegt vērtējumu par Latvijas valdības darbu, neapmierinātību pauduši 73% aptaujāto, no kuriem lielākos iebildumus izteikuši individuālā darba veicēji, zemnieki un mājsaimnieces. Savukārt apmierinātību ar valdības darbu pauduši 20% aptaujāto, tostarp skolēni un studenti, vadītāji un bezdarbnieki.

Tāpat pētījums atklāj, ka 49% aptaujāto pašreizējo situāciju Latvijas ekonomikā vērtē kā sliktu, kamēr nedaudz mazāk jeb 42% pašreizējo situāciju Latvijas ekonomikā uzskata par viduvēju, bet par labu to ir atzinuši 6% aptaujāto.

Savukārt, aicināti salīdzināt pašreizējo situāciju Latvijas ekonomikā ar to, kāda tā varētu būt pēc 12 mēnešiem, 47% pauduši uzskatu, ka tā nebūs mainījusies. Tostarp reģionu dalījumā lielākie optimisti ir zemgalieši - 29% šī reģiona iedzīvotāju uzskata, ka pēc gada ekonomikas situācija valstī būs uzlabojusies. Savukārt prognozes par to, ka situācija varētu pasliktināties, visvairāk izteikuši Latgalē dzīvojošie - 28%.

«Baltic International Bank Latvijas barometrs» ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma un attieksmes pētījums, kurā ik mēnesi, iekļaujot pazīstamu ekspertu vērtējumus, tiek atspoguļotas sabiedrībā aktuālas norises.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu