Raidījums: Tiesa apcietinājusi atstādināto bērnunama «Līkumi» direktoru Boķi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ceturtdienas agrā rītā policija aizturējusi, bet jau pēcpusdienā tiesa apcietinājusi no amata atstādināto Salas novada reorganizētā bērnunama «Līkumi» bijušo vadītāju Juri Boķi, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma».

Izmeklētāji esot secinājuši, ka Boķa rīcībā saskatāma pretdarbība, kas varētu kaitēt patiesības noskaidrošanai kriminālprocesā. Apcietinājums Boķim piemērots kā drošības līdzeklis uz izmeklēšanas laiku.

Kā «Panorāmai» skaidroja Zemgales tiesas apgabala prokurors Aivars Egle, «izmeklēšanas laikā iegūti pietiekami pierādījumi, ka aizdomās turētais Juris Boķis veic pretdarbību kriminālprocesa mērķu sasniegšanai, tas traucē pirmstiesas kriminālprocesu».

Tiesas sēde gan notikusi bez paša Boķa piedalīšanās, jo viņam policijas iecirknī pēkšņi radušās veselības problēmas, tāpēc aizturētais nogādāts Jelgavas slimnīcā, kur viņam norīkota apsardze.

Boķa aizstāve Dace Ozoliņa gan pauda apņēmību šodienas tiesas lēmumu par klienta apcietināšanu pārsūdzēt, kad būs iepazinusies ar pilnu tā tekstu. «Tas ir, 24 stundu laikā tiesa izgatavos pilnu nolēmumu, un tad aizstāvība spēs apkopot savus argumentus un veikt tālākās darbības saistībā ar sūdzības iesniegšanu,» sacīja advokāte.

Pieņemto lēmumu ir iespējams pārsūdzēt, taču, ja tiesa to negrozīs, Boķim apcietinājumā būs jāpaliek līdz brīdim, kad izmeklēšanas tiesnesis lēmumu pārskatīs. «Tas ir provizoriskais termiņš - divi mēneši, pēc kura izmeklēšanas tiesnesis lemj jautājumu par drošības līdzekļa apcietinājuma turpināšanas nepieciešamību,» skaidroja prokurors.

Iespējams, tuvākajā laikā apcietinātais bērnunama direktors no Jelgavas slimnīcas varētu tikt pārvests uz Olaines cietuma slimnīcu, vēstīja «Panorāma».

Kā ziņots, Boķis tiek turēts aizdomās par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, izmantojot vardarbību bijušajā bērnunamā «Līkumi» Salas novadā, kā arī par valsts amatpersonas bezdarbību. Vairāk nekā divus gadus kriminālprocesā nenotika nekāda virzība, līdz to no Jēkabpils policijas iecirkņa pārņēma Valsts policijas Zemgales rajona pārvalde Jelgavā.

Bērnunams «Līkumi», kuru vadīja Boķis, tagad ir reorganizēts un kļuvis par ģimenes atbalsta centru «Saulstari». Janvāra beigās Salas novada domes ārkārtas sēdē Boķi atstādināja no amata. Kamēr ģimenes atbalsta centram nav izraudzīts jauns vadītājs, šos pienākumus pildīs centra sociālā pedagoģe Santa Bormane.

Līdz šim Boķim bija piemēroti trīs ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - aizliegums ieņemt noteiktu amatu, aizliegums pamest valsti un pienākums uzturēties dzīvesvietā.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 2015.gadā Tiesībsarga birojs sagatavojis Ģenerālprokuratūrai plašu materiālu par pārkāpumiem bērnunamā «Līkumi».

Sagatavotā informācija pārsvarā atklāj darbinieku psihoemocionālu un fizisku vardarbību pret bērniem, sacīja tiesībsargs Juris Jansons, uzsverot, ka tam ir konkrēti pierādījumi. Ir fiksēti arī gadījumi, kad bērni paši vērsušies drošības iestādēs, tomēr uzsāktie procesi priekšlaikus izbeigti.

«Tā situācija ir diezgan traģiska, īpaši, ja darbinieku liecība ir viena, bet medicīnas ieraksts liecina pavisam ko citu,» iepriekš sacīja Jansons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu