BKUS nesteidz atbalstīt ideju par «Ainažu» pievienošanu slimnīcai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai varētu iesaistīt Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu (BKUS) bērnu psihoneiroloģiskās slimnīcas «Ainaži» pacientu veselības aprūpē, nepieciešami risinājumi vairākās jomās, pauda BKUS slimnīcas valdes locekle Zane Straume.

Pēc viņas paustā, vispirms nepieciešams valstiskā līmenī sakārtot veselības aprūpes pakalpojumu apmaksu psihiatrijas jomā. «Šobrīd psihiatrijas speciālisti saņem vidēji četras reizes mazāk nekā privātā sektorā strādājošie psihiatri un trīs reizes mazāk nekā jebkurā citā ambulatorā jomā strādājoši ārsti speciālisti,» norāda Straume.

Vienlaikus viņa norāda, ka arī Bērnu slimnīcā ilgstoši trūkst psihiatrijas un saistīto jomu speciālisti, kas ietekmē sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sniedzot palīdzību vēl vairāk bērniem, nepieciešams nodrošināt pietiekamu skaitu speciālistu.

Tāpat Straume uzsver, ka nozīmīgs jautājums ir arī telpu pieejamība. Bērnu slimnīca ir sākusi Psihiatrijas klīnikas telpu projektēšanu Vienības gatvē 45 un projekts tiek izstrādāts, balstoties uz līdzšinējo vidējo pacientu skaitu. «Turklāt, attīstīto valstu pieredze liecina, ka bērniem ar psihiatriskām slimībām vispiemērotākā ir ārstniecība un aprūpe ambulatorā vai dienas stacionāra režīmā. Tādēļ jaunajā Psihiatrijas klīnikas projektā esam plānojuši pielāgot ārstniecību un aprūpi, vairāk nodrošinot ambulatoro un dienas stacionāra aprūpi,» norāda Straume.

Vienlaikus Straume norāda, ka gadījumā, ja Bērnu slimnīca tomēr uzņemsies daļu «Ainažu» psihoneiroloģisko pacientu ārstniecību un aprūpi, bērnu veselības stāvokli izvērtēs Bērnu slimnīcas psihiatrijas speciālisti un lems par piemērotāko terapiju.

Savukārt Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra valdes priekšsēdētājs Jānis Buģins, kurš iecelts arī par «Ainažu» pagaidu vadītāju, aģentūrai LETA teica, ka par lēmumu un apsvērumiem informēs tikai Veselības ministriju (VM), jo nevēlas izplatīt nekādas baumas.

Kā ziņots, bērnu psihoneiroloģisko slimnīcu «Ainaži» varētu pievienot kādai lielākai ārstniecības iestādei, iespējams, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centram vai Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēde VM valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško teica, ka šāda rīcība varētu notikt tuvākajā nākotnē, jo liela slimnīca var dot atbalstu mazai slimnīcai tieši cilvēkresursu nodrošināšanā. Jautājums vēl jāpārrunā ar iestāžu vadītājiem, lai saprastu, kurai iestādei «Ainažu» pievienošana būtu labāka, piebilda VM

Kā ziņots, Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvalde sāks resorisko pārbaudi par tiesībsarga un Veselības inspekcijas (VI) konstatētajiem pārkāpumiem bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā «Ainaži».

Pārkāpumi saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju. VI direktore Indra Dreika iepriekš preses konferencē skaidroja, ka šie pārkāpumi varētu būt saistīti ar ārstu un medicīnas personāla trūkumu. Tikmēr tiesībsargs Juris Jansons teica, ka bērni bija piesieti un fiksēti pat vairākas dienas un nedēļas. Pārbaudes gaitā bērni liecināja par piedzīvoto personālo fizisko un emocionālo vardarbību. Jansons pauda, ka bērni stāstījuši, ka par nepaklausību tiek sodīti ar potēm un piesiešanu pie gultas. Tiesībsargs uzskaitīja arī virkni citu konstatētu pārkāpumu.

Saistībā ar notikušo uz izmeklēšanas laiku atstādināta iestādes vadītāja Ilona Balode. No vairākiem slimnīcas darbiniekiem izskanējis citādāks skatījums par notikušo, norādot, ka personāls rīkojies atbilstoši objektīvai nepieciešamībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu