ĀM un LU vienojas par diasporas un migrācijas pētījumu turpināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Ārlietu ministrija (ĀM) un Latvijas Universitāte (LU) parakstījušas vienošanos par atbalstu Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo un politisko pētījumu institūta Diasporas un migrācijas pētījumu centra (LU DMPC) pētījumiem 2018.gadā.

Kā informēja ĀM, sadarbībā ar ministriju LU DMPC šogad turpinās izzināt starptautisko praksi par diasporas politiku un analizēt apstākļus, kas kavē atgriešanos Latvijā. LU DMPC šogad veiks trīs pētījumus: «Diasporas politikas attīstība», «Diasporas ieguldījuma Latvijā apzināšana» un «Atgriešanās apstākļi un nosacījumi». Ministrija centra darbības atbalstam šogad ir piešķīrusi finansējumu 18 372 eiro.

LU DMPC pētījumi ir nozīmīgi gan diasporas politikas veidotājiem un īstenotājiem, gan arī diasporai un Latvijas sabiedrībai kopumā, skaidroja ministrijā. Pētījumu mērķis ir turpināt diasporai aktuālo jautājumu izpēti, lai sniegtu intelektuālu atbalstu ĀM un citām institūcijām un kapitālsabiedrībām Latvijā. Pētījumā par Diasporas politikas attīstību pētnieki turpinās vērtēt citu valstu praksi diasporas politikas izstrādē, kā arī apzināt tās īstenošanas mehānismus un diasporas pārstāvniecību sarunās ar valsti.

Pētījums par diasporas ieguldījumu sniegs līdz šim precīzāko un vispusīgāko ieskatu diasporas ieguldījumā Latvijā. Savukārt, analizējot atgriešanās apstākļus un nosacījumus, tiks veikta izpēte par atgriešanos Latvijā dažādu personu kategorijām, tostarp jauniešiem un pensionāriem, lai identificētu aktuālo situāciju un iespējamās problēmas dažādās jomās - sociālajā, veselības aprūpes, vides, mājokļa un citās. Tas ļaus izstrādāt rekomendācijas, kā arī atvieglot dažādu reemigrantu grupu veiksmīgu iekļaušanos Latvijas sabiedrībā. Pētījumu rezultāti būs noderīgi arī diasporas politikas izstrādes procesā uzsvēra ĀM.

LU DMPC ir izveidots 2014.gadā ar ministrijas atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu