Bergmanis: Minhenes konferencē Latvijai īpaši aktuāls ir jautājums par PESCO

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Vācijā 54.Minhenes drošības konferencē pārrunāti dažādi nozīmīgi jautājumi, bet Latvijai īpaši aktuāls ir jautājums par Eiropas Savienības (ES) izveidoto Pastāvīgās strukturētās sadarbības (PESCO) projektu un bruņojuma spēju attīstību, sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Viņš norādīja, ka Latvijai aktuāla iesaiste PESCO projektā, kur viens no galvenajiem jautājumiem ir militārā mobilitāte jeb «militārā Šengena». Šis jautājums konferencē izskanējis bieži. Pērn Latvija parakstīja dokumentu par iesaisti PESCO projektā, piebilda Bergmanis.

Tāpat Latvijai saistošs jautājums, pēc Bergmaņa paustā, ir bruņojuma spēju attīstība, kas patlaban kļuvusi par aktualitāti.

Ministrs uzskata, ka bruņojuma spēju attīstīšana valstīm maksimāli jāveic kopā.

Bergmanis sacīja, ka viņam šī ir trešā Minhenes drošības konference, tāpēc interesanti vērot kā mainījušies akcenti un konferencē pārrunātās tēmas. Patlaban daudz tiekot runāts par ES un NATO sadarbību, turklāt šajā jautājumā bijis interesanti klausīties NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga uzrunu par viņa redzējumu.

Vienlaikus Bergmanis sacīja, ka konferencē vienmēr vērtīgi uzzināt par dažādām jaunām iniciatīvām, piemēram, Francijas prezidenta Emanuela Makrona paziņoto stratēģisko autonomiju un šīs valsts redzējumu par to. Vienlaikus Stoltenberga runā Bergmanis saklausījis bažas par iespējamiem riskiem, tostarp funkciju dublēšanos.

Bergmanis savas vizītes laikā jau ticies ar vairākiem valstu pārstāvjiem, piemēram, ar Zviedrijas ārlietu ministru, Vācijas ārlietu ministru, kurš organizēja ārlietu ministru tikšanos, ministru no Japānas un citām dažādu valstu amatpersonām.

Jau ziņots, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) un Bergmanis šodien Vācijā piedalās 54.Minhenes drošības konferencē.

Konferences dalībnieki runā par Eiropas nākotni un Eiroatlantiskās telpas drošības jautājumiem, bruņojuma kontroles izaicinājumiem, sevišķi Ziemeļkorejas kodolprogrammas kontekstā, kā arī drošības aktualitātēm Tuvajos Austrumos un Sāhela reģiona valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu