ECT no Latvijas sāk saņemt vairāk sūdzību par nepamatotu spēka lietošanu un neefektīvu izmeklēšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PATRICK SEEGER / EPA

Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) saņemtajos iesniegumos no Latvijas par jaunu aktualitāti var uzskatīt sūdzības par nepamatotu spēka lietošanu no tiesībsargājošo iestāžu puses un neefektīvu izmeklēšanu, pastāstīja ECT tiesnesis no Latvijas Mārtiņš Mits.

Tāpat par aktualitāti varot uzskatīt sūdzības par iespējamiem Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 3.panta pārkāpumiem. Šis pants nosaka, ka nevienu nedrīkst spīdzināt vai cietsirdīgi un pazemojuši ar viņu apieties vai sodīt.

ECT joprojām saņem salīdzinoši daudz sūdzību no Latvijas par tiesas procesu pārmērīgu ilgumu, tomēr Latvija šajā ziņā uz kopējā Eiropas fona nav vērtējama kā slikts piemērs. Salīdzinoši daudz sliktāka situācija esot Itālijā.

Visai daudz sūdzību no Latvijas esot arī par konvencijas 8.panta pārkāpumiem par privātās dzīves neaizskaramību, piemēram, saņemta sūdzība par to, ka kādas kratīšanas laikā tiesībsargi izņēmuši lietas, kas neattiecas uz viņu izmeklējamo procesu.

Pēc Ārlietu ministrijas (ĀM) sniegtās informācijas, no 1997. līdz 2017.gadam ECT ir pasludinājusi 325 nolēmumus sūdzībās no Latvijas - 145 gadījumos sūdzības noraidītas, 50 gadījumos slēgts izlīgums, 25 spriedumos nav konstatēti konvencijas pārkāpumi, bet 105 lietās konvencijas pārkāpumi ir konstatēti.

Kopumā šajā laikā ECT likusi Latvijai kompensācijās izmaksāt 2,1 miljonu eiro.

ĀM pārstāve Kristīne Līce uzsvēra, ka kopējais ECT iesniegto sūdzību skaits ir daudz lielāks, bet lielākajā daļā gadījumu sūdzības nemaz nenonāk līdz izskatīšanai ECT, jo tās jau sākotnējā izvērtēšanā tiek atzītas par nepamatotām vai nepiekritīgām ECT.

Savukārt ECT apkopotā informācija liecina, ka visā tiesas darbības laikā visvairāk sūdzību par Latviju skatīts par 5.panta pārkāpumiem - par tiesībām uz brīvību un drošību, kam seko sūdzības par tiesībām uz privāto dzīvi, par tiesībām uz taisnīgu tiesu, par pazemojošu izturēšanos un par tiesas procesu ilgumu.

Pērn pret Latviju ECT izskatītas 14 lietas, divās no kurām nav konstatēti pārkāpumi. Piecos gadījumos sūdzības bijušas par pārmērīgi garām tiesvedībām, bet pa divām sūdzībām bijis par privātās dzīves aizskārumu, par tiesībām uz taisnīgu tiesu un par pazemojošu izturēšanos.

Kopumā pērn no Latvijas tikusi iesniegta 281 sūdzība, 261 no kurām ECT nemaz nevērtēs.

Kopumā ECT visvairāk sūdzību saņem no Rumānijas - 17,6%, no Krievijas - 13,8%, no Turcijas - 13,3%, un no Ukrainas - 12,6%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu