Vāc parakstus par progresīvas naudas sodu sistēmas ieviešanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» sākta parakstu vākšana par progresīvas naudas sodu sistēmas ieviešanu.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Jānis Vanags. Viņš piedāvā ieviest naudas sodu progresivitāti, vadoties no sodāmās personas gūtajiem ieņēmumiem.

Vanaga ieskatā Saeimai un Ministru kabinetam šī iniciatīva jāatbalsta un jāveic nepieciešamie likumu labojumi, lai Latvijā turpmāk būtu «progresivitātē balstīta, racionāla soda sistēma, kas spētu adekvāti sodīt un līdz ar to atturēt no likuma pārkāpumiem visus Latvijas pilsoņus līdzvērtīgi».

Iniciatīvā skaidrots, ka progresivitātes iespējamās formas ir dažādas, to ir nepieciešams apspriest darba grupā, tajā iesaistot sabiedrību. Konsultēties var ar tām valstīm, kas šādu sistēmu jau izmanto, ieteica Vanags.

Viņaprāt, ņemot vērā faktu, ka Latvijā ir milzīga ienākumu nevienlīdzība, šādas sodu sistēmas ieviešana sabiedrībā mazinātu sociālo spriedzi, panākot taisnīguma principu, kas balstītos uz adekvāti barga soda piemērošanu cilvēkam, ņemot vērā tā ienākumus.

«Ir skaidrs, ka 20 eiro sods cilvēkam, kas saņem minimālo algu un 20 eiro sods cilvēkam, kas saņem 3000 eiro mēnesī, nav viens un tas pats. Patlaban turīgākā sabiedrības daļa ir priviliģētā stāvoklī un nekaunīgākie var atļauties neiespringt uz sīkiem pārkāpumiem, tādā veidā, iespējams, var pat apzināti pārkāpt likumu, jo potenciālais sods nerada atbilstošu bijību,» vērtēja Vanags.

Viņš norādīja, ka finansiāli turīgākajai iedzīvotāju daļai Latvijā, atšķirībā no trūcīgāko iedzīvotāju daļas, kas saņem tādu pašu sodu un apmaksā to ar grūtībām, esošā sodu sistēma nerada vērā ņemamu kaitējumu viņu finansiālai labklājībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu