Policija izmeklē iespējamu slepenu filmēšanu Daugavpils domē.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ivars Soikāns / LETA

Daugavpils domē mēneša sākumā risinājušies līdz šim nepieredzēti notikumi. Pilsētas vadība ir satraukta par iespējamu politiķu izspiegošanu, savukārt partijai Saskaņa draudzīgs žurnālists uzskata, ka ir apzagts. 5.februāra Daugavpils domes priekšsēdētājs Rihards Eigims Domes telpās atrada puķupodā nomaskētu video novērošanas kameru. Policijā atdot kameru pieprasījis vietējā medija žurnālists, taču ir acīmredzami pierādījumi, ka aiz šī savādā notikuma stāv partijas Saskaņa līderis Daugavpilī Andrejs Elksniņš, svētdienas vakarā vēstīja TV3 raidījums «Nekā Personīga»

Daugavpils domē 5.februāris bija parasta darba diena. Pēcpusdienā te sanāca darba grupa lemt par maijā plānotajiem Martas dienas pasākumiem. Pasākuma iniciatore ir ietekmīgā pilsētas uzņēmēja Dautkom televīzijas īpašniece Jeļena Pankeviča. Kad sanāksme beidzās un darba grupa sāka izklīst, lēmēji pamanīja, ka viņus filmē ar slēpto kameru.

Video kamera bija novietota zem palmas, tā, lai varētu redzēt, kas iznāk no sēžu zāles, kur Daugavpils vadība ar uzņēmējiem apsprieda maijā paredzētās kultūras aktivitātes pilsētā. Kamēr darbinieki minstinājās, izlēmīgi rīkojās Domes priekšsēdētājs Rihards Eigims. Viņš izņēma ieslēgto kameru no puķupoda un aiznesa uz savu kabinetu.

Eigims aptaujājis klātesošos, kam kamera varētu piederēt. Neviens nepieteicās. Pēc brīža Daugavpils domē ieradās Valsts policija. To izsauca vietējā medija «Naš gorod» žurnālists Konstantīns Astašonoks. Pašvaldības vadītājs esot paņēmis viņa kameru un neatdodot. Eigims to noliedz.

Žurnālists stāsta, ka ielicis gopro kameru puķupodā, lai novērotu, kā pilsētā ietekmīgā uzņēmēja, Dautkom televīzijas īpašniece Jeļena Pankeviča satiekas ar Rihardu Eigimu. Zālei, kur strādāja darba grupa, ir divas izejas. Pats sēdējis pie vienām durvīm, bet kameru nolicis pie otrām. Eigims kameru konfiscējis nelikumīgi, zinot, ka tā pieder žurnālistam. Fragmenti no domē slepus safilmētā video parādījās Daugavpils medijā grani.lv. Redzams, ka ap kameru ķimerējas ne vien žurnālists, bet arī redzamākais partijas Saskaņa pārstāvis Daugavpilī Andrejs Elksniņš.

Andrejs Elksniņš uz pašvaldību vēlēšanām Daugavpilī bija Saskaņas lokomotīve un pilsētas mēra kandidāts. Lai gan partija vēlēšanās neuzvarēja, paliekot aiz līdzšinējā domes priekšsēdētāja Jāņa Lāčplēša vadītās Latgales partijas, tomēr Elksniņš dabūja domes priekšsēdētāja krēslu un varēja svinēt Saskaņas ilgi kāroto uzvaru Daugavpilī. Tas notika pateicoties Riharda Eigima partijai. Tomēr prieki nebija ilgi. Abi līderi nevarēja sastrādāties un rudenī Elksniņš tika gāzts. Viņa vietā stājās Eigims. Tagad opozicionārs Elksniņš cenšas traucēt bijušajam sabiedrotajam, mēģinot pierādīt, ka domē valda korupcija. Slepenās filmēšanas organizēšanu domes telpās viņš noliedz. Esot tikai palīdzējis žurnālistam novietot kameru. Tas ir pretrunā ar žurnālista teikto.

Elksniņam ir savi atbalstītāji starp Daugavpils medijiem. Gan pirms vēlēšanām, gan esot mēra amatā, viņu slavēja portāli gorod.lv, nasha.lv un avīze Nash gorod. Tiem visiem ir bijušas saites ar Elksniņa draugiem un tuviniekiem, tomēr viņš vienmēr noliedzis, ka varētu ietekmētu šo izdevumu saturu. Novembrī Nekā personīga novēroja, ka Elksniņa automašīna Range Rover novietota neatļautā vietā pie laikraksta Nash gorod un portāla gorod.lv redakcijas. Jau iepriekš auto te bija nofilmēts. Te strādā žurnālists Astašonoks, kas nu palicis bez kameras.

Šobrīd notikušo izmeklē Valsts policija. Resoriskā pārbaude sākta pēc žurnālista iesnieguma par kameras nozagšanu. Iesniegumu policijai pārbaudīt notikušā apstākļus šonedēļ nosūtījusi arī Daugavpils dome. Daugavpils dome vērsusies arī Datu valsts inspekcijā ar lūgumu izvērtēt, vai slēpta video filmēšana nav pretrunā ar personas datu aizsardzības normām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu