Par «ABLV Bank» Valsts policijā sākta pārbaude

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju saistībā ar ar «ABLV Bank» Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē notiek resoriskā pārbaude, TVNET informēja policijā. Informācijas iegūšanai Valsts policija sadarbojas gan ar nacionālām, gan starptautiskām institūcijām.

Resoriskā pārbaude ir pārbaude par iespējamu likuma pārkāpumu, kurā vēl nav saskatāmas pietiekamas pazīmes kriminālprocesa sākšanai.

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas («FinCEN») publiskotajā ziņojumā minēts, ka «ABLV Bank» lietojusi naudas atmazgāšanas shēmas, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

«FinCEN» arī teikts, ka «ABLV Bank» vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazināt draudus savām augsta riska darbībām.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nekomentē, vai ir sākts process, saistīts ar «ABLV Bank» vai bankas amatpersonām.

«ABLV Bank» pārstāvji iepriekš norādīja, ka sagatavotais ziņojums ir departamenta priekšlikums, par kuru 60 dienu laikā var iesniegt rakstiskus iebildumus. Banka šobrīd izskata iespējas, lai «FinCEN» pārskatītu savus priekšlikumus. «Banka pieliks visas pūles, lai atspēkotu izteiktos apgalvojumus,» uzsvēra bankā.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), izpildot Eiropas Centrālās bankas (ECB) instrukciju, svētdienas, 18. februāra ārkārtas sēdē nolēma «ABLV Bank» uz laiku noteikt maksājumu ierobežojumus, liedzot veikt debeta operācijas klientu kontos jebkurā valūtā.

Saskaņā ar minēto lēmumu bankai jānodrošina, ka tiek pārtraukta klientu maksājumu rīkojumu ievadīšana bankas sistēmā, kā arī banka neizpilda klientu debeta operācijas, kuru valutēšanas datums ir no 19. februāra plkst.00.00. ECB norādījusi, ka šāds lēmums nepieciešams, lai dotu «ABLV Bank» pietiekamu laiku pasākumu veikšanai, kas stabilizētu esošo situāciju.

«ABLV Bank» stādā FKTK pilnvarnieku grupa, kas nodrošina nepieciešamo uzraudzības darbību veikšanu un informācijas apmaiņu. Ierobežojumi bankai ir spēkā līdz nākamajam FKTK lēmumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu