KM pagaidām nav zināms, vai situācija ar «ABLV Banku» ietekmēs Laikmetīgās mākslas muzeja projektu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kultūras ministrijas (KM) rīcībā šobrīd nav informācijas, ka «ABLV Bankas» finansiālo grūtību dēļ būtu apdraudēta Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja projekta īstenošana, portāls TVNET uzzināja KM.

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja projektu īstenošanu finansē «ABLV Charitable foundation». Muzeju plānots būvēt «ABLV Bank» piederošajā zemesgabalā Skanstes apkaimē.

Pirmdien preses konferencē «ABLV Bank» valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis atzina, ka komercbanka varētu pārskatīt dzīvojamā un darījumu kvartāla «New Hanza» projekta attīstīšanu.

Vaicāts, vai situācija, kad «ABLV Bank» noteikti darbības ierobežojumi, ietekmēs «New Hanza» projektu, Bernis atzina, ka šobrīd jākoncentrējas uz aktuālām lietām, taču nav izslēdzama projektu pārskatīšana. Viņš uzsvēra, ka galvenais ir nodrošināt bankas normālu funkcionēšanu. «Ceru, ka jūs saprotat, ko es ar to vēlos pateikt. Projekti šodien turpina attīstīties. Taču viennozīmīgi, ka ilgtermiņā tie tiks pārskatīti,» atzina Bernis.

KM pārstāve Lita Kokale portālam TVNET stāstīja, ka vairākām kultūras organizācijām ir izveidojusies ilgstoša, laba sadarbība ar «ABLV Charitable Foundation». Fonds ir devis nozīmīgu ieguldījumu Latvijas laikmetīgās mākslas attīstības veicināšanā, atbalstot daudzveidīgu laikmetīgās mākslas projektu īstenošanu.

KM uzsvēra, ka Laikmetīgais mākslas muzejs ir privāta iniciatīva un tiek īstenota, sadarbojoties diviem fondiem, kuri izveidojuši kopīgu - Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fondu. Vienlaikus KM rīcībā nav informācijas, ka projekta īstenotāji plānotu atcelt vai pārcelt Laikmetīgās mākslas muzeja projekta īstenošanas laiku.

KM sadarbojas ar fondu laikmetīgās mākslas kolekcijas izveidē: valsts veidotā laikmetīgās mākslas krājuma daļa atrodas un nodota Latvijas Nacionālajā mākslas muzeja glabāšanā un izmantošanā; par fonda krājuma daļu atbild «ABLV Charitable Foundation».

Muzeja izbūvi paredzēts noslēgt 2021. gada 18. novembrī. Muzejs taps jaunattīstāmajā teritorijā New Hanza jeb kvartālā starp Hanzas, Pulkveža Brieža Skanstes un Sporta ielām. Muzejs tiek veidots kā valsts nozīmes un starpreģionāli funkcionējoša kultūras institūcija. Muzejā līdzās izstāžu darbībai, izglītībai un sabiedriskās līdzdalības instrumentiem mājos arī nozīmīgs krājums par laikmetīgās mākslas un vizuālās kultūras aspektiem Baltijas jūras reģionā un īpaši Latvijā no 1960. gada līdz mūsdienām.

Par labāko piedāvājumu topošā muzeja veidolam Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja metu konkursa žūrija atzinusi britu arhitektu biroja Adjaye Associates un tā Latvijas partneru AB3D kopdarbu.

TVNET jau vēstīja, ka no bankas «ABLV Bank» kopš brīža, kad atklātībā parādījās ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla paziņojums, līdz svētdienai, kad tika pieņemts lēmums par darbību ierobežošanu, aizplūduši aptuveni 600 miljoni eiro.

Banka uzsvēra, ka esošo sarežģījumu dēļ tā esot normāla parādība. Bernis atvainojās klientiem un norādīja, ka svētdienas Eiropas centrālās bankas (ECB) lēmums ir nepieciešams, lai bankā stabilizētu situāciju un sakārtotu nepieciešamās lietas. Bernis stāstīja, ka «ABLV» likviditātes un kapitāla pieejamība ir stipri virs regulatora noteiktā līmeņa.

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas («FinCEN») plāno noteikt sankcijas «ABLV Bank» par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

«FinCEN» publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka «ABLV Bank» vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

Savukārt «ABLV Bank» pārstāvji iepriekš norādīja, ka sagatavotais ziņojums ir departamenta priekšlikums, par kuru 60 dienu laikā var iesniegt rakstiskus iebildumus. Banka šobrīd izskata iespējas, lai «FinCEN» pārskatītu savus priekšlikumus. «Banka pieliks visas pūles, lai atspēkotu izteiktos apgalvojumus,» uzsvēra bankā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu