Krievijas pensionāri turpinās saņemt atlaides Rīgas sabiedriskajā transportā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja šodien noraidīja ierosinājumu Latvijas un citu valstu pensionāriem braukšanas atlaides piešķirt no viena vecuma, informēja domē.

Nestrādājošie Latvijas pilsoņi un nepilsoņi bez maksas «Rīgas satiksmes» transportlīdzekļos var braukt no 63 gadu vecuma, turklāt pensionēšanās vecums arvien tiek paaugstināts, bet Krievijas, Ukrainas un Baltkrievijas pensionāri atlaides saņem agrāk - jau no 55 gadu vecuma.

Deputāts Juris Pūce (LA) rosināja noteikumos ieviest normu, ka visas Rīgā deklarējušās nestrādājošās personas, kas sasniegušas Latvijas likumos noteikto pensionēšanās vecumu, neatkarīgi no pilsonības, saņem braukšanas maksas atvieglojumus 100% apmērā no biļešu cenas. Pūce norādīja, ka pašreizējie noteikumi diskriminē Latvijas pensionārus un ir pretrunā ar valsts likumiem. Tāpat viņš sacīja, ka lūdzis šo situāciju izvērtēt arī Tiesībsarga birojam.

Savukārt deputāts Jurģis Klotiņš (VL/TB-LNNK) rosināja noteikt, ka atlaides netiek piemērotas ārzemniekiem, izņemot Eiropas Savienības dalībvalstu, Eiropas Ekonomikas zonas valstu un Šveices Konfederācijas pilsoņiem, kā arī bezvalstniekiem, kuriem ir pastāvīgās uzturēšanās atļauja Latvijas Republikā.

Neviens no deputātu priekšlikumiem atbalstīts netika.

Deputāti taujāja Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājam Emīlam Jakrinam par to, cik daudziem citvalstu pensionāriem šādas atlaidies ir piešķirtas, taču viņš norādīja, ka šāda uzskaite veikta netiek. Viņš norādīja, ka šis ir politiska rakstura lēmums, kuru dome pieņēmusi pirms vairākiem gadiem, un viņi tikai pilda domes noteikto.

Kā aģentūrai LETA iepriekš norādīja «Rīgas satiksmes» pārstāvis Viktors Zaķis, kopumā atlaides pienākas aptuveni 62 000 pensionāru, kuri ir nestrādājoši un ir deklarēti Rīgā. Viņš arī apstiprināja, ka atsevišķa reģistra par citvalstu pensionāriem nav, jo iedzīvotāji «netiek nodalīti».

Komiteja šodien atbalstīja vairākus grozījumus Rīgas domes saistošajos noteikumos par braukšanas maksas atvieglojumiem, piemēram, līdz ar Rīgas daudzbērņu ģimeņu reģistra ieviešanu tas tiks izmantots kā pamats braukšanas maksas atvieglojumu piešķiršanai sabiedriskajā transportā.

Tāpat 100% braukšanas maksas atvieglojums turpmāk pienāksies bāreņiem līdz 24 gadu vecumam, ja viņi studēs augstskolā vai koledžā.

Gala lēmumu par grozījumiem noteikumos pieņems Rīgas dome.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu