Kučinskis vēlas norobežoties no atbildīgo par e-veselību meklēšanas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Vēlos norobežoties no atbildīgo par e-veselības sistēmas ieviešanas gaitu meklēšanas, šodien Saeimas komisiju kopsēdē sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), kurš patlaban pilda arī veselības ministra pienākumus.

Viņš sacīja, ka kopš e-veselības sākuma tās izstrādē piedalījušies astoņi izstrādātāji, trīs ministri, divas valdības un vēl daudz citu amatpersonu, tomēr premjers neuzskata, ka būtu lietderīgi «rakņāties pagātnē» un meklēt vainīgos.

Kučinskis slavēja veselības ministri Andu Čakšu (ZZS), kura, pēc viņa domām, labi tiek galā ar e-veselības sistēmas ieviešanu. Turklāt premjers uzskata, ka e-veselības sistēma tiks ieviesta līdz galam, un kaut arī papildu desmit miljonu eiro piešķiršana būšot sarežģīta, VM par saviem līdzekļiem plāno novērst radušās savietojamības problēmas.

Premjers uzskata, ka nevar e-veselībā ieviest neko jaunu, kamēr viss esošais nav paveikts līdz galam. Veselības nozare nebūs tāda, kurā varēs zagt vai meklēt savas intereses, tāpēc tā maksimāli jāsakārto, lai arī tai piešķirtais finansējums tiktu izmantots maksimāli efektīvi, sacīja Kučinkis.

Vienlaikus viņš piekrita valsts kontrolieres Elitas Krūmiņas paustajam, ka Latvijā kopumā pastāv problēmas lielu projektu vadībā, tāpēc būtu jāsāk rūpīgāk sekot līdzi šāda veida projektiem jau no paša sākuma, nevis beigās.

Jau ziņots, ka Saeimas komisijas aicinās Valsts kontroli (VK), piesaistot ekspertus, divu mēnešu laikā izvērtēt par e-veselības sistēmas izstrādi atbildīgo amatpersonu atbildību, trešdien lēma Sociālo un darba lietu komisijas, kā arī Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti.

Deputāti vienojās, ka jāizvērtē, kas noticis e-veselības izstrādes laikā, un vai ir amatpersonas, kurām būtu par rezultātu jāuzņemas atbildība.

Vienīgais deputāts, kurš bija pret šādu aicinājumu, bija Artuss Kaimiņš, kurš uzskata, ka šāda VK rīcība nedos nepieciešamo rezultātu, tāpēc aicināja piešķirt VK iespēju ne tikai izvērtēt notikumus, bet arī saukt cilvēkus pie atbildības.

Kaimiņš sēdes laikā aicināja Ministru prezidentu izdarīt politisko spiedienu uz Saeimas deputātiem, lai aktualizētu likumprojektu par VK pilnvaru paplašināšanu virzību, jo patlaban projekts jau labu laiku iestrēdzis Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu