Deputāti asi kritizē Kučinska vēlmi pagarināt e-nosūtījuma ieviešanas termiņu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Deputāti Renārs Putniņš (V) un Andrejs Klementjevs (S) šodien Saeimas komisiju kopsēdē par e-veselības sistēmu asā diskusijā kritizēja Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS), kurš patlaban pilda arī veselības ministra pienākumus, vēlmi pagarināt e-nosūtījuma ieviešanas termiņu.

Sākotnēji e-nosūtījumu bija paredzēts obligāti ieviest no 1.marta, tomēr patlaban termiņu iecerēts pagarināt līdz 1.decembrim. Premjers uzsvēra, ka lēmums tika pieņemts, izvērtējot sistēmas gatavību, kā arī risku, ka varētu notikt līdzīga situācija kā 1.janvārī, kad obligāti tika ieviesta e-recepšu un e-darbnespējas lapu izrakstīšana, kas radīja dažādas problēmas jeb, pēc premjera teiktā, «stresu».

Kučinskis augstos toņos prasīja Klementjevam un Putniņam, kāds ir viņu mērķis, kritizējot šo izvēli, un mēģinot panākt, ka netiek pieņemts šāds lēmums. Pēc premjera teiktā, abi deputāti vēloties 2.martā no Saeimas tribīnes priecāties par e-veselības sarežģījumiem. «Viens no e-veselības lielākajiem politiskajiem posmiem ir bijis, ka pie pirmajām grūtībām tiek teikts: «Nē, mums to nevajag, mēs labāk meklēsim vainīgos, kādu «nošausim» vai kā citādi»,» sacīja premjers.

Savukārt Putniņš uz premjera pausto atbildēja ar bažām par izvēlēto termiņu. «Tam bija jābūt izdarītam, un jābūt gatavam, lai nebūtu stresu uz šo 28.februāri, bet ko jūs izdarāt? Jūs sakāt, ka jums patīk darbus paveikt līdz galam, bet ar šiem noteikumiem atceļat divus nākamos produktus, kuriem bija jau jābūt ieviestiem, uz 30.novembri jeb nākamo Saeimu,» uzsvēra Putniņš.

Kučinskis gan norādīja, ka, ja deputāts domā, ka premjers baidās no vēlēšanām, tad to var izdarīt arī mēnesi ātrāk, tomēr šādā gadījumā pastāvot bažas par koalīcijas pastāvēšanu. Tagad gan svarīgākais, ka pieņemts lēmums e-nosūtījumu ieviešanā vispirms iesaistīt valsts kapitālsabiedrības, lai saprastu, vai viss strādā.

Klementjevs gan sacīja, ka termiņa pagarināšana neko nemainīšot, jo problēmas būtu ne tikai sākot e-nosūtījumu izrakstīšanu no 1.marta, bet tās būšot arī no 1.decembra.

Jau ziņots, ka Veselības ministrija (VM) līdz šī gada beigām plāno ieviest papildu funkcionalitāti e-veselības sistēmā - elektronisku nosūtījumu pie ārsta jeb e-nosūtījumu, tomēr pēc partijas «Vienotība» lūguma valdība otrdien attiecīgā jautājuma izskatīšanu uz nedēļu atlika.

Plānotie grozījumi noteikumos par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu paredz, ka līdz novembra beigām ārsti e-veselības sistēmā sagatavotos e-nosūtījumus pacientam izsniegs papīra formātā. Savukārt no 1.decembra iecerēts papīra formātā nosūtījumus pacientiem vairs neizsniegt. «Tas samazinās papīra dokumentācijas apjomu veselības aprūpē un padarīs veselības aprūpes būtisku posmu caurskatāmāku,» uzskata ministrija.

Kā ziņots, no 1.janvāra Latvijā tika sākta obligāta valsts e-veselības sistēmas lietošana. Pagaidām ir ieviesta elektroniska darbnespējas lapu un valsts kompensējamo zāļu recepšu aprite.

E-veselības sistēmas lietošanai kļūstot par obligātu, uz problēmām sistēmas darbībā norādīja vairākas Latvijas medicīnas iestādes, ģimenes ārsti un aptiekas. Daļa ārstu darbu ar sistēmu sauca par neiespējamu.

Savukārt Nacionālais veselības dienests uzsvēra, ka traucējumi e-veselībā ir īslaicīgi. Patlaban, salīdzinot ar situāciju līdz janvārim vidum, e-veselības sistēmas darbība ir būtiski uzlabota un tā strādā stabili, uzsver VM.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu