No vardarbības ģimenē cietušie var saņemt bezmaksas juridiskās konsultācijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Šodien no plkst.9 līdz 18 turpināsies akcija «Pajautā juristam», kuras laikā augsti kvalificēti juristi sniegs bezmaksas konsultācijas no vardarbības ģimenē cietušajiem, informēja biedrības «Skalbes» direktore Zane Avotiņa.

Juridiskās konsultācijas būs iespējams saņemt, zvanot uz atbalsta tālruni cietušajiem 116006.

Konsultēties ar juristiem varēs par tādām tēmām kā vardarbība ģimenē, tostarp cietušā tiesības, aizsardzība, palīdzības saņemšanas iespējas, rīcība, pagaidu aizsardzības pret vardarbību nodrošināšana vardarbībā cietušajiem tiesā un ar policijas starpniecību, kā arī ģimenes tiesību jautājumi, tostarp laulības šķiršana, bērnu aprūpes, aizgādības un saskarsmes tiesības, uzturlīdzekļi, ģimenes maksātnespēja un tās risināšanas iespējas.

Uz iedzīvotāju zvaniem atbildēs un padomus sniegs pieci pieredzējuši juristi. No plkst.9 līdz 12 advokāts un Rīgas Jaunās Šķīrējtiesas pastāvīgais šķīrējtiesnesis Vilis Sruoģis, kurš specializējas krimināltiesībās, tajā paša laikā konsultēs arī zvērināta advokāte Inese Stankēviča, kura specializējas ģimenes tiesībās, komerctiesībās un intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzībā.

Savukārt no plkst.12 līdz 15 uz iedzīvotāju zvaniem atbildēs zvērināta advokāte Ināra Bedānova, kura specializējas ģimenes tiesībās, civiltiesībās, administratīvo pārkāpumu lietās, krimināllietās, kā arī Vineta Ķine, kura pārstāv cilvēkus krimināllietās un civillietās.

No plkst.15 līdz 18 konsultēs Ieva Timermane, kura specializējas izlīguma jautājumos, kā arī Liene Krezevska, kura specializējusies krimināltiesībās darbam ar nepilngadīgajiem, civiltiesībās un citās tiesību nozarēs.

Akcija tiek īstenota Labklājības ministrijas un Eiropas Savienības programmas «Tiesības, vienlīdzība un pilsonība» līdzfinansētā projektā «Izpratnes veidošanas kampaņa par nulles toleranci attiecībā uz vardarbību pret sievietēm «Vardarbībai patīk klusums«».

Avotiņa norāda, ka projektā tiek īstenota trešā «Pajautā juristam» kampaņa, kura veltīta tēmai par vardarbību ģimenē. «Līdzšinējā pieredze rāda, ka pārtraukt vardarbīgas attiecības ir pietiekami sarežģīts uzdevums cietušajai personai ne tikai emocionāli, bet arī fiziski. Gadījumi, kad pietrūkst informācija par savām tiesībām, nedrīkst būt par iemeslu, lai paliktu vardarbīgajās attiecībās. Saruna ar juristu var kļūt par iespēju izlauzties no neveselīgo attiecību valgiem,» skaidroja «Skalbes» direktore.

Labklājības ministrs Jānis Reirs (V) uzskata, ka cilvēka tiesības uz cieņu, brīvību un uz dzīvi bez bailēm, nav tikai abstrakti jēdzieni - tie ir pamatprincipi, kas jebkuru cilvēku aizsargā ar likumu. «Vardarbība ģimenē rada ciešanas, kas skar ne tikai pašu cietušo, bet arī viņa tuviniekus. Aicinu ikvienu, kurš dzīvo vardarbīgās attiecībās vai ir liecinieks šādām attiecībām, neklusēt, bet izmantot iespēju saņemt profesionāļu palīdzību un atbalstu, lai izkļūtu no vardarbības loka,» norāda ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu