Aptauja: 15,7% rīdzinieku regulāri šķiro stikla atkritumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Regulāri atkritumus šķiro 15,7% Rīgas iedzīvotāju, liecina vides pakalpojumu uzņēmumu SIA «Clean R», SIA «Eko Rija», SIA «Zaļā josta» un Rīgas namu apsaimniekotāja «Rīgas namu pārvaldnieks» kopīgi veiktā aptauja.

Savukārt neregulāri atkritumus šķiro 10,8% aptaujāto.

Atbilstoši aptaujai, infrastruktūra un tuvu pieejami konteineri ir galvenais faktors, kas pamudinātu iedzīvotājus šķirot atkritumus aktīvāk un kvalitatīvāk (27,5%), otrs būtiskākais aspekts ir ticība tam, ka to ir vērts darīt (19,4%), un finansiāls izdevīgums (13,7%).

Attālums līdz atkritumu šķirošanas konteineram arī ir īpaši būtisks motīvs stikla šķirošanai, jo 63,7% aptaujāto atzīst, ka stikla atkritumiem domāta konteinera atrašanās 100 metru attālumā no dzīvesvietas būtu izšķirošs un ļoti motivējošs faktors stikla kvalitatīvai šķirošanai. Savukārt, pieaugot attālumam līdz atkritumu konteineram, būtiski un strauji samazinās motivācija šķirot stikla atkritumus - tam atrodoties 300 metru attālumā no dzīvesvietas, atkritumus motivēti šķirot ir 20,6% rīdzinieku, bet konteineram esot viena kilometra attālumā no dzīvesvietas, to gatavi darīt vien 8,6% Rīgas iedzīvotāju.

Tāpat par stikla atkritumu šķirošanu motivējošu faktoru 35,3% aptaujāto norādīja slēdzamus un drošs konteinerus. Tomēr būtiskākais apstāklis stikla iepakojuma šķirošanai ir finansiālais ieguvums, kas atkritumu šķirošanā motivētu iesaistīties 52,7% rīdzinieku.

Aptauja veikta no šā gada 17.janvāra līdz 13.februārim interneta vidē, un tajā piedalījās 1006 Rīgas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 69 gadiem.

Kā informēja «Clean R» pārstāvis Kaspars Līcītis, galvaspilsētas iedzīvotāji un viesi rada gandrīz 50% no visa Latvijas sadzīves atkritumu apjoma, tomēr Rīgā iedzīvotāju atkritumu šķirošanas paradumi nav paraugs citiem. Līdz ar to šā gada februārī «Clean R», «Eko Rija», «Zaļā josta» un «Rīgas namu pārvaldnieks» sākuši Latvijas galvaspilsētā īstenot stikla šķirošanas akciju, kuras mērķis ir būtiski palielināt stikla kā otrreizēji pārstrādājamās izejvielas šķirošanas, savākšanas un nodošanas pārstrādei apjomus Rīgā.

Akcijas mērķa sasniegšanai, pilsētā tiks palielināta dalītās atkritumu vākšanas konteineru pieejamība - Rīgā līdz šim izvietoti 1000 konteineri stikla atkritumu šķirošanai, un projekta organizatoru mērķis ir minēto skaitu vairāk nekā trīskāršot, jau tuvākā laikā pilsētā uzstādot vairāk nekā 3000 konteineru. Daļa no tiem jau ir uzstādīti un aprīkoti ar detalizētu izglītojošu informāciju par pareizo stikla šķirošanu.

Projekta organizatori aicina Rīgas ēku pārvaldniekus, uzņēmumus, biroju ēku apsaimniekotājus, iestādes un citus interesentus iesaistīties akcijā, aizpildot pieteikumu akcijas mājaslapā «skirostiklu.lv». Akcijas organizatori sazināsies ar interesentiem, lai izvietotu nepieciešamo un piemērotāko konteineru stikla šķirošanai.

Informāciju par Rīgā jau esošajiem, pieejamajiem konteineriem stikla šķirošanai iespējams atrast akcijas mājaslapā pieejamajā kartē. Konteineru izvietojumu paredzēts papildināt un mainīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu