Rinkēvičs noteicis liegumu ieceļot Latvijā 49 personām, kas saistītas ar Magņitska lietu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) noteicis liegumu ieceļot Latvijā 49 personām, kas saistītas ar Magņitska lietu, liecina ministra publiskotais paziņojums sociālajā tīklā «Twitter».

Rinkēvičs liegumu pamatojis ar šā gada 8.februārī pieņemto Saeimas lēmumu «Par aicinājumu noteikt sankcijas Sergeja Magņitska lietā iesaistītajām personām», kā arī ministru prezidenta 22.februāra rezolūciju un Imigrācijas likuma 61.panta 2.daļu.

Kā ziņots, Saeima šā gada 8.februārī nolēma izteikt aicinājumu valdībai noteikt sankcijas advokāta Sergeja Magņitska lietā iesaistītajām personām.

Saeimas lēmumā pausts nosodījums Krievijas varas iestāžu rīcībai Magņitska nāves apstākļu nepienācīgā izmeklēšanā, uzsvērta Latvijas atbildība vērsties pret klajiem cilvēktiesību pārkāpumiem, finanšu krāpšanas shēmām un korupciju, kā arī izteikts aicinājums valdībai noteikt sankcijas Magņitska lietā iesaistītajām personām.

Parlamenta lēmuma projektu, sadarbojoties vairāku Saeimā pārstāvēto frakciju deputātiem, izstrādājusi parlamenta Ārlietu komisija. Tajā pausts aicinājums Ministru kabinetam iekļaut Latvijai nevēlamo personu sarakstā ar Magņitska lietu saistītus ārvalstniekus, tādējādi liedzot viņiem ieceļot Latvijā.

Tāpat izteikts aicinājums citiem Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalstu parlamentiem pieņemt Magņitska tiesību aktus, lai stiprinātu kopējo tiesiskuma vidi, kā arī pausts atbalsts iniciatīvai īstenot mērķtiecīgas Magņitska sankcijas ES līmenī.

Magņitskis nomira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas izolatorā pavadītām dienām. Viņu arestēja pēc tam, kad advokāts bija apsūdzējis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izlaupīšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš nomira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņu būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Tiek uzskatīts, ka šīs personas atriebjoties organizējušas jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.

Līdz šim sankcijas, kas saistītas gan ar ieceļošanas liegumu, gan liegumu lietot valsts finanšu sistēmu, pieņemot atsevišķus tiesību aktus, kas simboliski nodēvēti Magņitska vārdā, ir ieviesušas tādas valstis kā ASV, Kanāda, Lietuva, Igaunija, Lielbritānija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu