Pavasarī Jēkabpilī būs liels plūdu risks

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Spēcīgais sals palielinājis risku, ka pavasarī Jēkabpilī un vietām citviet Latvijā būs lieli plūdi.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mērījumiem Daugavā pie Jēkabpils tilta ir divus trīs metrus biezs vižņu slānis, ko sedz aptuveni 20 centimetru bieza ledus sega.

Vižņu sastrēgums Daugavas posmā no Pļaviņām līdz Līvāniem izveidojās janvārī, mēneša beigās ūdens līmenis Jēkabpilī sasniedza augstāko atzīmi pēdējos gados. Kopš tā brīža ūdens līmenis pazeminājies par 1,8 metriem, bet ledus daudzums upē ir pieaudzis.

Ja pavasarī strauji atnāks siltums un līs lietus, ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils pārsniegs kritisko atzīmi, izraisot lielākos plūdus daudzu gadu laikā.

Liels plūdu risks būs arī Pļaviņās, kā arī vietām citviet Daugavas krastos.

Pēdējo gadu plašākie pali iespējami arī Lielupē, tajā skaitā apdraudēta Jelgava, jo augšpus pilsētas saglabājas ledus sastrēgums.

Tuvākajā nedēļā Latvijā gaidāms bargs sals, ledus kļūs biezāks, aukstums turpināsies martā. Visticamāk, pali nesāksies agrāk kā marta otrajā pusē; iespējams, pali būs tikai aprīlī.

Pēc pagājušā gada lielajām lietavām visā valstī saglabājas paaugstināts plūdu risks. Stipra lietus gadījumā upes var pārplūst visur - ne tikai ledus sastrēgumu vietās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu