«Progresīvie» pavasarī varētu lemt par iespējamo sadarbību ar citām partijām uz vēlēšanām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Partija «Progresīvie» kongresā pavasarī vēl lems par to, vai un ar kurām partijām sadarboties, startējot 13.Saeimas vēlēšanām.

Partijas jaunievēlētais priekšsēdētājs Roberts Putnis sacīja, ka lēmumu par to, ar ko sadarboties, jāpieņem partijas kongresam. Tikmēr partijas valde ir pilnvarota risināt sarunas ar iespējamajiem sadarbības partneriem. Pagaidām vēl nav precīzi zināms, kad kongress varētu notikt, taču pastāv iespēja partijas sanāksmi šajā jautājumā rīkot maijā, skaidroja «Progresīvo» līderis.

Viņš norādīja, ka pārrunas par iespējamo sadarbību līdz šim ir bijušas ar partijas «Kustība «Par!«» pārstāvjiem, kā arī bijusi saruna partijas «Izaugsme» pārstāvjiem. «Progresīvie» vēlas sagaidīt, kāda būs situāciju ar «Kustību «Par!«» un vai tā skaidri pozicionēsies kā opozīcijas partija. Šis jautājums ir saistīts arī ar Saeimas deputātu Lolitas Čigānes (Par!/V) un Inta Dāldera (Par!/V) pašreizējo atrašanos valdošajā koalīcijā ietilpstošās «Vienotības» frakcijā, atzina Putnis.

Vaicāts par iespēju sadarboties ar partiju «Latvijas attīstībai», Putnis norādīja, ka abu pušu neformālā sarunā iezīmējušās gan uzskatu atšķirības, gan arī kopsaucēji. Runa ir par veselības apdrošināšanas sistēmu, kuru «Progresīvie» neredz kā privātu sistēmu, bet gan valsts nodrošinātu visiem pieejama visiem medicīnisko apdrošināšanu. Otrs jautājums, kurā ir atšķirīgi viedokļi, ir par ienākumu no kapitāla aplikšanu ar nodokli.

Savukārt ar «Vienotību» un citiem koalīcijas partneriem «Progresīvie» neredz iespēju sadarboties, ņemot vērā, ka «Progresīvo» politiskā nostāja nesakrīt ar Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) vadītās valdības īstenoto politiku. Putnis pauda neizpratni, kāpēc «Vienotība» turpina dalību Kučinska valdībā, kurā izpaužas Aivara Lemberga («Latvijai un Ventspilij») ietekme, un kurā «Vienotībai» nav iespējas realizēt pašas deklarētos principus.

«Esam gana spēcīgi, lai startētu uz 13 Saeimu. Mums ir pietiekami pārliecinoša programma, bet lai iekļūtu parlamentā vēl priekšā daudz darba. Aicinu nepieļaut, ka šī partija kļūst par «Putņa partiju«. Mēs esam idejiski un morāli spēcīga organizācija nevis viena cilvēka projekts,» sestdien notikušajā partijas kongresā pauda Putnis.

«Progresīvo» jaunais vadītājs kongresā akcentēja, ka partijai ir jāmaina Latvijas valsts politika Ziemeļvalstu virzienā, bet to ir iespējams izdarīt «tikai, ja darām kopā». Viņš skaidroja, ka priekšā ir daudz izaicinājumu, piemēram, Latvijas sabiedrība ir konservatīva, turklāt tajā dominē atsevišķu kapitāla īpašnieku vara, kas ar naudas līdzekļiem nedemokrātiski cenšas virzīt valsts politiku savā virzienā. «Mēs to varam mainīt,» akcentēja Putnis.

Līdzšinējais partijas «Progresīvie» priekšsēdētājs Graudiņš kongresā norādīja, ka ir nodrošinājis tās dzīvotspēju un gatavību startēt plašākā politiskā mērogā. «Aizvadītā gada laikā esam progresējuši no nelielas domubiedru biedrības uz partiju 334 biedriem, ar savu biroju, vadības komandu, pārstāvniecību divās pašvaldībās - Aizputē un Mārupē. Esam bagāti ar iecerēm un idejām, bet neesam kļuvuši bagāti ar piecu ciparu summām partijas kontos. Varbūt tas arī ir labi. Esam bijuši pašpietiekami, pieturējušies pie saviem principiem, parādījuši, ka progresīvai politikai nauda nevar diktēt principus,» sacīja Graudiņš.

Putnis, atskaitoties par paveikto ģenerālsekretāra amatā, informēja, ka pirmā darbības gada laikā partija ziedojumus un biedra naudās saņēmusi aptuveni 26 000 eiro. «To esam saņēmuši no ļoti dažādiem avotiem. Partijai nav lielu un ietekmīgu ziedotāju un tas ir labi,» uzsvēra Putnis. Viņš arī pavēstīja, ka pagājušonedēļ, partija arī atvērusi savu biroju Rīgā, Ernesta Birznieka-Upīša ielā.

Kā ziņots, partijas «Progresīvie» valdes priekšsēdētāja amatā ievēlēts Putnis, kurš sestdien politiskā spēka kongresā bija vienīgais kandidāts uz šo amatu. Jaunievēlētais partijas vadītājs līdz šim ieņēma politiskā spēka ģenerālsekretāra amatu.

Valdē ievēlēti arī Ansis Dobelis, Antoņina Ņenaševa, Dace Kavasa, Edgars Labsvīrs, Ervins Labanovskis, Ieva Lazda, Māris Graudiņš un Mārtiņš Kossovičs.

«Progresīvie» norāda, ka primāri pozicionējas kā partija, kas iestājas par nevienlīdzības un nabadzības izskaušanu, pienācīgu un pieejamu veselības aprūpi, kā arī spēcīgu valsts un sabiedrības sociālās drošības tīklu. Vienlaikus «Progresīvie» nāk ar jaunu patiesi zaļas politikas piedāvājumu, lai risinātu samilzušās vides aizsardzības un kvalitātes problēmas Latvijā, kas jo īpaši skar trūcīgāko sabiedrības daļu, pauž politiskā spēka pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu