VDK zinātniskās izpētes komisijā plāno apstiprināt vēl trīs locekļus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Bijušās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas sastāvu plānots papildināt ar vēl trim locekļiem, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valdībā iesniegtais rīkojuma projekts.

Latvijas Universitāte (LU) rosinājusi papildināt komisijas sastāvu ar trim personām - Daugavpils Universitātes Tiesību zinātņu katedras docentu, tiesību zinātņu maģistru Aldi Daugavvanagu, zvērinātu advokātu, tiesību zinātņu maģistru, bijušo Saeimas deputātu Linardu Muciņu un Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta viespētnieku, vēstures maģistru Ojāru Stepenu.

Attiecīgo rīkojuma projektu Ministru kabinets plāno izskatīt tuvākajā sēdē - 27.februārī.

Komisija ar valdības rīkojumu tika izveidota 2014.gadā, kam sekoja vairākas pārraugošo institūciju maiņas. Komisijas darbu un ar to saistīto pētniecību administrē IZM, savukārt 2015.gada otrajā pusē tā ar LU noslēdza vienošanos par bijušās VDK dokumentu zinātnisko izpēti. Speciālā starpdisciplinārā komisija Valsts drošības komitejas dokumentu izpētei tika izveidota bijušās VDK dokumentu zinātniskai (tai skaitā vēsturiskai un juridiskai) izpētei, kā arī materiālā un morālā kaitējuma izvērtēšanai, ko bijusī VDK nodarījusi Latvijai un tās iedzīvotājiem.

Komisijai savs darbs jābeidz šogad, līdz 31.maijam izskatīšanai Ministru kabinetā iesniedzot ziņojumu par izpētes rezultātiem un ieteikumiem. Satversmes aizsardzības birojs (SAB) iepriekš bija paudis šauba, vai komisija spēs noteiktā termiņā izvērtēt VDK nodarīto kaitējumu Latvijai un tās iedzīvotājiem, ņemot vērā, ka tikai pavisam nesen komisijas pētnieki saņēmuši pielaidi darbam SAB telpās ar VDK dokumentiem.

Komisijas priekšsēdētājs Kārlis Kangeris šaubas noraidījis, uzsverot, ka, neskatoties uz saspringtajiem pēdējiem mēnešiem, komisijas ziņojums būs izstrādāts.

Patlaban komisijā darbojas tās priekšsēdētājs Kangeris, 22 locekļi, kā arī vēl virkne piesaistīto ekspertu un stipendiātu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu