Glābēji mācību nolūkos izveidojuši ēkas sagruvuma labirintu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Zolitūdes traģēdijas atskaņās Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžā tapis tuneļu labirints, kurā imitēts nogruvums. Tas ļauj glābējiem praktiskā ceļā iziet cauri situācijām, kas reāli dzīvē var notikt, svētdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

Jautājums par ugunsdzēsēju-glābēju mācību poligona izveidi aktualizējās pēc Zolitūdes traģēdijas, jo veikala sagruvums toreiz arī glābējiem bija īsts pārbaudījums. Ideja par poligonu gadu laikā palikusi nerealizēta, taču Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledža to tā nav atstājusi. Studenti paši kopā ar mācībspēkiem realizēja ieceri par tik ļoti vajadzīgo mācību trenažieri. «Viena kvalifikācijas darba laikā mēs realizējām šo projektu. Viens studējošais, kas bija tāds apņēmīgs, viņš šo projektu realizēja - sazīmēja skices, datorgrafikā nomodelēja. Kopā mēs radījām šo ļoti lietderīgo būvi,» stāsta koledžas katedras vadītājs Andris Molotanovs.

Kas tāds pie mums ir vienīgajiem Baltijā, tāpēc šeit praktizēties brauc gan kolēģi no kaimiņvalstu glābšanas dienestiem, gan pašmāju iekšlietu struktūru specvienību vīri. Labirints sastāv no 12 apakšsekcijām, trīs stāviem un četriem koridoriem. «Sarežģījumi šeit dažādi - viens, ka izej bez aprīkojuma, nākamais - ar aprīkojumu un elpošanas aparātos ar ierobežotu redzamību un dūmiem. Tad vēl nākamais, ka ej grupas sastāvā un tev jāizvelk glābjamais, kurš arī sver 70 kilogramus, kurš pa šīm šaurām ejām ir jādabū ārā. Tas viss var ievilkties ļoti, ļoti ilgi. Un vēl var mainīt labirintam konfigurācijas un pateikt, ka ieeja ir aizbērta un jāmeklē cita izeja,» atklāj Molotanovs. Ugunsdzēsējs glābējs Nauris neslēpj, ka «sajūta ir tāda, ka tā klaustrofobija tevi spiež no visām pusēm. Tā ir cīņa ar sevi, tikai un vienīgi. Tāpēc jau arī šeit strādā, lai cīnītos ar sevi».

Labirints drošības nolūkos veidots tā, lai ejām varētu piekļūt arī no malas. Pagaidām visi, kas te līduši, pārbaudījumu ir izturējuši. «Ja kādam tiešām izceļas panika, mēs, atverot vaļā šos logus, varam piekļūt klāt pie šī glābēja, kurš iesprūdis, netiek ārā vai kādas problēmas ar veselību radušās,» saka katedras vadītājs. Turklāt ik pa laikam ejas tiek pārkārtotas, lai glābējiem nākamreiz būtu jau cits adrenalīns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu