KNAB priekšnieks gaidījis, ka korupcijas uztveres indekss Latvijā būs sliktāks

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ņemot vērā «oligarhu lietas» publiski plašo apspriešanu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume gaidījis, ka «Transparency International» korupcijas uztveres indekss (KUI) Latvijai būs vēl sliktāks par izziņoto rezultātu.

Straume šodien Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijā teica, ka KNAB indeksa rādītājus uztverot ļoti nopietni un izprotot, cik nopietns darbs un pētījumi balstīti, lai šādu indeksu valstīm noteiktu.

«Ņemot vērā, kādi bija sabiedriskās telpas satricinājumi pagājušā gadā saistībā ar parlamentāro izmeklēšanas komisiju un kā sabiedrībai veidojās iespaids, ka valstī ar korupcijas apkarošanu veicas slikti, es patiesībā domāju, ka indekss būs daudz zemāks un būs nokrities zem iepriekšējo gadu līmeņa. Ņemot vērā, ka indekss tomēr ir pieaudzis, man par to ir prieks. Cik nu būs KNAB spēkos, mēs centīsimies līdz 2020.gadam indeksā sasniegt 70 punktus,» sacīja Straume.

Straumes skatījumā, maldīgs ir sabiedrībā valdošais uzskats, ka valdība neko nedara korupcijas mazināšanai un nesniedz birojam atbalstu. «Es kā KNAB priekšnieks varu pateikt, ka no valdības puses gan vārdos, gan darbos ir pilns atbalsts, lai birojs būtu spēcīgs un strādātu,» uzsvēra Straume.

KNAB priekšnieks norādīja, ka Saeimai ir nepieciešams pieņemt trauksmes cēlēju aizsardzības likumprojektu, taču šim likumprojektam ir jābūt pārdomātam.

KNAB mājaslapā ievietotajā paziņojumā atgādināts, ka KUI ir visplašāk lietotais korupcijas līmeņa indikators pasaulē. Tas summē dažādu avotu datus, kas atspoguļo uzņēmēju un ekspertu korupcijas līmeņa uztveri valsts pārvaldē. KUI kopumā izmantoti 11 dažādu organizāciju dati, kas ir salīdzināmi starp valstīm.

Tajā pašā laikā birojs vērš uzmanību, ka indekss atspoguļo korupcijas uztveri, nevis faktisko situāciju, ko ir teju neiespējami precīzi izmērīt, jo korupcija ir latents noziegums. Tāpēc KNAB aicina ikvienu būt neiecietīgam pret korupciju, neiesaistīties pretlikumīgās darbībās un par sev zināmiem gadījumiem vērsties birojā.

Jau ziņots, ka starptautiskās pretkorupcijas organizācijas «Transparency International» paziņotajā KUI 180 pasaules valstu vidū Latvija ierindojas 40.vietā ar 58 punktiem no 100, tādējādi iegūstot līdz šim labāko rezultātu. Starp Eiropas Savienības valstīm Latvija ieņem 17.vietu.

2016.gadā Latvija šajā indeksā bija novērtēta ar 57 punktiem, 2014. gadā - ar 55 punktiem, bet 2013.gadā ar 53 punktiem. Lietuva salīdzinājumā ar pērno gadu saglabājusi līdzšinējo pozīciju un ierindojas 38.vietā ar 59 punktiem. Savukārt Igaunija šī gada indeksā pakāpusies par vienu vietu - 21.vieta ar 71 punktu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu