«Cert.lv» aicina Dziesmu svētku biļešu pircējus nepubliskot iegādāto biļešu datus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Iedzīvotājiem, kuri iegādājušies biļetes uz XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem, nevajadzētu publiskot iegādāto biļešu datus, proti, nevajadzētu ievietot attēlus ar biļetēm sociālajos tīklos vai citās interneta platformās, aicina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija «Cert.lv».

Kā norāda institūcija, publiskoto biļešu datus, piemēram, svītru kodu iespējams piesavināties ļaundariem, kas iegūto informāciju var izmantot viltotu biļešu radīšanai. Viltot iespējams arī kasēs izdrukātās biļetes, attiecīgi šādā gadījumā pie sēdvietām tiek tas, kurš pirmais ierodas pasākumā.

«Cert.lv» īpaši uzmanību vērš uz tām biļetēm, kas šobrīd publicētas portālā «ss.com», kur biļešu attēli publiski pieejami lielām ļaužu masām, tostarp ļaundariem. Institūcija aicina uzmanīties gan tos, kas biļetes šeit publicējuši, gan tos, kas vēlas tās iegādāties.

«Cert.lv» aicinājums attiecas arī uz jebkuru citu koncertu un pasākumu biļešu publiskošanu.

Savukārt informācija saistībā ar iespējamo uzbrukumu SIA «Biļešu paradīze» mājaslapai šodien tika nodota «Cert.lv» izpētei. «Pēc rūpīgākas analīzes būs precīzāk iespējams pateikt, kas ir bijis sistēmas nepieejamības cēlonis un vai ir konstatēti kādi trūkumi, kas būtu novēršami, lai uzlabotu sistēmas slodzes noturību. Šobrīd «Cert.lv» strādā pie saņemtās informācijas analīzes,» norāda institūcija.

Jau ziņots, ka iespējamo uzbrukumu SIA «Biļešu paradīze» mājaslapai pagājušajā sestdienā, 3.martā, pēc savas iniciatīvas fiksējusi institūcija «Cert.lv», pārbaudot publiskajā telpā izskanējušo informāciju, informēja «Cert.lv» vadītāja vietnieks Varis Teivāns.

Viņš skaidroja, ka «Cert.lv» sestdien sazinājās ar uzņēmuma pārstāvjiem, lai gūtu skaidrojumus par publiskajā telpā izskanējušo informāciju, ka «Biļešu paradīzes» sistēma Dziesmu un deju svētku biļešu tirdzniecības laikā piedzīvojusi uzbrukumu. «No sarunas secināms, ka uzbrukums ir piedzīvots,» norādīja Teivāns, piebilstot, ka, lai gūtu precīzāku priekšstatu par apstākļiem, «Cert.lv» lūdzis uzņēmumu sniegt detalizētu tehnisko informāciju.

Kā ziņots, sestdien plkst.11 tika sākta vasarā gaidāmo Dziesmu un deju svētku maksas pasākumu biļešu tirdzniecība. To saskaņā ar Latvijas Nacionālā kultūras centra pērn sarīkotā konkursa rezultātiem nodrošina SIA «Biļešu paradīze».

Sestdienas vakarā uzņēmums paziņoja, ka notiek mērķtiecīgs uzbrukums tā mājaslapai.

«Biļešu paradīzes» «Facebook» lapā tika publicēts paziņojums: «Šobrīd ir apgrūtināta lapas darbība - notiek mērķtiecīgs ārējs uzbrukums. Strādājam pie tā, lai to novērstu.»

Kā aģentūru LETA informēja svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva, biļešu tirdzniecības pirmajā dienā tika saņemts vairāk nekā miljons pieprasījumu pēc apmēram 95 000 biļešu.

Vairākās vietās Rīgā un citviet Latvijā bija izveidojušās garas rindas pēc šīm biļetēm. Pircēji tika apkalpoti lēni, un arī uz biļetes iegādi internetā nācās gaidīt vairākas stundas, turklāt daudzos gadījumos arī pēc ilgās gaidīšanas kāroto biļeti iegādāties neizdevās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu