Saeimas vairākums varētu atbalstīt aicinājumu Rimšēvičam atkāpties no amata

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Aicinājumu Ilmāram Rimšēvičam atkāpties no Latvijas Bankas prezidenta amata atbalstīs «Vienotība» un nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK, bet Zaļo un zemnieku savienībai būs brīvais balsojums.

Pievienota 3. un 4. rindkopa

Neoficiālā informācija liecina, ka arī «Saskaņa» plāno atbalstīt šo aicinājumu. Latvijas Reģionu apvienības (LRA) deputāti nolēmuši nepiedalīties balsojumā.

Šāds Saeimas lēmums nenozīmētu, ka Rimšēvičs zaudētu amatu. Saskaņā ar likumu Saeima var atbrīvot no amata centrālās bankas prezidentu tikai pēc viņa iesnieguma vai pēc notiesājoša sprieduma.

LRA Saeimas frakcija šodien tikās ar Rimšēviču, tomēr būtiski jaunus, vēl neizskanējušus faktus politiskais spēks no Latvijas Bankas prezidenta neuzzināja, pastāstīja Latvijas Reģionu apvienības frakcijas priekšsēdētāja Nellija Kleinberga. Viņa skaidroja, ka amatpersonas viedokli deputāti jau iepriekš bija uzzinājuši no masu medijiem.

LRA uzskata, ka pašreizējā situācijā tiesībsargājošajām iestādēm un valdībai raiti jārīkojas, lai atrisinātu izveidojušos situāciju un noņemtu ēnu, ko nesenie notikumi met pār banku sektoru, akcentēja politiķe.

Rimšēvičs aicinājis Saeimas frakcijas tikties ar viņu, lai varētu atbildēt uz deputātu jautājumiem saistībā ar krimināllietu. «Ņemot vērā esošo situāciju, lūdzu pēc iespējas nekavējoties rast iespēju tikties ar deputātiem klātienē, lai nepastarpinātā veidā nokomentētu un pārrunātu visas ar man izvirzītajām apsūdzībām saistītās nianses un sniegtu deputātiem pilnvērtīgu, objektīvu un detalizētu informāciju par šo lietu,» vēstulē Saeimas frakcijām raksta Rimšēvičs.

Viņš ticies ar «Saskaņas» Saeimas frakciju un LRA, savukārt valdošās koalīcijas frakcijas ar Rimšēviču tikties pagaidām neplāno.

Jau vēstīts, ka Rimšēvičs tiek turēts aizdomās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētā kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320.panta 4.daļas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Kukuļa apmērs šajā lietā ir vismaz 100 000 eiro. Par iespējamo nozieguma atbalstīšanu aizturēts un vēlāk atbrīvots uzņēmējs Māris Martinsons. Uzņēmējam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

KNAB paziņojis, ka šī krimināllieta nav saistīta ar kredītiestādēm, kas patlaban darbojas Latvijā, nedz ar ASV Finanšu ministrijas paziņojumiem par «ABLV Bank» darbību, nedz arī ar potenciālo tiesvedību starp Latvijas valsti un «Norvik» banku. Netieši noprotams, ka lieta varētu būt saistīta ar «Trasta komercbanku», ko gan KNAB, gan Rimševiča puse nedz noliedz, nedz apstiprina.

Latvijas Bankas amatpersonai ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - drošības nauda, noteiktas nodarbošanās aizliegums, aizliegums tuvoties noteiktām personām un aizliegums izbraukt no valsts.

Vienlaikus Rimšēvičs paziņojis, ka ir nolēmis neatkāpties no amata. «[..] Šobrīd es esmu pieņēmis lēmumu, ka es neatkāpšos, jo es neesmu vainīgs. Manu apmelotāju un nomelnotāju mērķis ir, lai es atkāptos, lai es nevarētu sevi aizstāvēt,» iepriekš preses konferencē teica Rimšēvičs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu