No Saeimas tribīnes izsaka brīdinājumu Kaimiņam par deputāta ētikas pārkāpumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Saeimas sēdē šodien tika paziņots par brīdinājumu deputātam Artusam Kaimiņam (KPV LV) saistībā ar ētikas pārkāpumu par dažādiem izteikumiem, tajā skaitā mudinājumu apcietināt parlamentārieti Ingunu Sudrabu (NSL).

Sudraba aicināja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju izvērtēt Kaimiņa izteikumus. Komisija vienojās izteikt Kaimiņam rakstveida brīdinājumu, paziņojot par to Saeimas sēdē un publicējot to oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis».

Saeimas diskusijās par Sudrabas atsaukšanu no «Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas Kaimiņš norādīja, ka izmeklēšanas komisija ir pieņēmusi galaziņojumu, ko paši izmeklētāji-deputāti nav lasījuši. Politiķis aicināja Sudrabu izvēlēties sodu, iespējams, Iļģuciema cietumu, norādot, ka, viņaprāt, politiķe ir jāapcietina par viņas darbu komisijā.

Sudraba Ētikas komisijai norāda, ka Kaimiņš ar šiem izteikumiem ir pārkāpis ētikas kodeksa normu, ka deputāts izvairās no vārdiem, kas var būt aizskaroši.

Deputāts citā sēdē ir norādījis, ka politiķe pirms trīs gadiem esot pieņēmusi «pareizticību, lai dabūtu krievu balsis». Sudraba vērš uzmanību, ka ar šiem vārdiem Kaimiņš esot pārkāpis citu normu, ka deputāts respektē cilvēktiesības un neizmanto atsaukšanos uz oponenta reliģisko pārliecību.

Tāpat politiķe uzskata, ka Kaimiņš ir pārkāpis nosacījumus, ka parlamentārieši balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju, kā arī godprātīgi ievēro deputāta svinīgajā solījumā pausto apņemšanos. Šos principus viņš neesot ievērojis, debatēs pieļaujot iespēju, ka Sudraba nonāks «Latvijas gāzes» sastāvā, jo viņa strādā «grūtu darbu». Reizē Kaimiņš vaicāja kolēģei, vai tas esot bijis tā vērts.

Sudraba arī norādīja, ka Kaimiņš esot pārkāpis Ētikas kodeksu, jo, izsakoties par komisijas konsultantu Aldi Alliku un ekspertiem Aivaru Borovkovu un Āriju Meikališu kontekstā ar politiķi Aivaru Lembergu («Latvijai un Ventspilij»), viņš neesot ievērojis likuma nosacījumu, ka advokātus nedrīkst identificēt ar viņu klientiem.

Kā ziņots, «Oligarhu lietas» parlamentārā izmeklēšanas komisija secināja, ka tā dēvētajās «oligarhu sarunās» var saskatīt valsts sagrābšanas pazīmes, jo atsevišķos jautājumos ir apspriestas darbības, kas var liecināt par valsts varas kā instrumenta izmantošanu personiskā ekonomiskā labuma gūšanai.

Jau vēstīts, ka parlamentārā izmeklēšanas komisijas darbības laikā Kaimiņš pret to pauda kritisku attieksmi, norādot, ka ar Lembergu vai viņa ģimeni ir saistīti četri cilvēki, kas piedalās «Oligarhu lietas» parlamentārajā izmeklēšanā, un tā vērtējama kā ņirgāšanās un «spļaušana sejā vēlētājiem». Savukārt pašam deputātam tolaik tika pārmesta korumpētība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu