Aizvadītajā gadā valsts kompensācijās cietušajiem izmaksāti € 875 238

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Aizvadītajā gadā valsts kompensācijās cietušajiem izmaksāti 875 238 eiro, kas ir par 110 717 eiro vairāk nekā 2016.gadā, šodien notikušajā preses konferencē par godu 2018.gada Advokatūras dienām pavēstīja Juridiskās palīdzības administrācijas Juridiskās nodaļas vadītāja Iveta Laicāne.

Viņa norādīja, ka pieaug ne tikai izmaksāto kompensāciju apjoms, bet arī to skaits.

Laicāne norādīja, ka valsts kompensāciju var saņemt gadījumos, kad tīšas darbības rezultātā iestājusies personas nāve, nodarīti smagi vai vidēji smagi miesas bojājumi, aizskarta tikumība vai dzimumneaizskaramība, cietušais ir cilvēku tirdzniecības upuris, vai arī ir ticis inficēts ar HIV vīrusu, B vai C hepatītu.

Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs uzsvēra, ka Advokatūras dienas norisinās jau devīto gadu un katru gadu palielinās to advokātu skaits, kas piedāvā bezmaksas konsultācijas. Rozenbergs arī izcēla desmit galvenās tiesības, kas ir cietušajiem - tiesības lietot valodu, kuru prot, neliecināt pret saviem tuviniekiem, izlīgt ar personu, kura radījusi kaitējumu, uzaicināt advokātu, iesniegt pieteikumu apdraudējuma gadījumā, iesniegt pieteikumu procesuālo izdevumu atlīdzināšanai, iesniegt pieteikumu procesuālo izdevumu atlīdzināšanai, iesniegt sūdzību, saņemt kontaktinformāciju, saņemt informāciju par atbalstu un saņemt informāciju par kompensācijas iespējām.

Rozenbergs arī aicināja cilvēkus meklēt konsultācijas gadījumos, kas nav saistīti ar cietušo tiesībām, norādot, ka lai arī šī gada Advokatūras dienu galvenais vadmotīvs ir cietušo tiesības, tas nenozīmē, ka citi jautājumi tiks ignorēti.

Savukārt Rozenberga vietniece Latvijas Zvērinātu advokātu padomē Guna Kaminska norādīja, ka Advokatūras dienas aicina cilvēkus nebaidīties no advokātiem un saprast, ka ar tiem var sarunāties. Kā vienu no šo dienu mērķiem viņa izcēla cilvēku iedrošināšanu pirmā soļa speršanai sasāpējušu jautājumu risināšanā, norādot ka, reizēm pat pusstundas konsultācija pie advokāta var palīdzēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu