Latvijā ar masalām saslimuši četri pret tām nevakcinēti bērni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kopš pagājušā gada decembra Latvijā reģistrēti četri apstiprināti masalu gadījumi bērniem, turklāt neviens no saslimušajiem bērniem nebija vakcinēts pret masalām, informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

Divi no bērniem nebija sasnieguši vakcinācijas vecumu, un divos gadījumos bērni inficējušies ar masalām ceļojumā. Šī iemesla SPKC epidemiologi aicina vecākus pārliecināties par bērnu vakcinācijas statusu pret masalām, īpaši ja plānots doties ceļojumā.

Kā skaidro Arāja, epidemioloģiskā situācija ar masalām atsevišķās Eiropas valstīs joprojām ir nelabvēlīga. Saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra datiem, no 2018.gada sākuma līdz 6.martam Eiropas Savienības valstu vidū par visvairāk saslimšanas gadījumiem ar masalām ziņojusi Grieķija, kur reģistrēti 1008 gadījumi, Rumānija ar 757 gadījumiem, Francija ar 429 gadījumiem un Itālija ar 164 gadījumiem. Tāpat ziņots arī par septiņiem nāves gadījumiem no masalām. Rumānijā pēc saslimšanas ar masalām bojā gāja trīs cilvēki, Itālijā - divi, Grieķijā - viens, kā arī Francijā viens.

Tāpat par nesenu masalu uzliesmojumu ziņojusi arī Apvienotās Karalistes daļa Velsa. Ārpus Eiropas Savienības lielākais masalu uzliesmojums joprojām turpinās Ukrainā, kur šogad reģistrēti vairāk kā 500 saslimšanas gadījumi, ieskaitot septiņus nāves gadījumus no masalām. Masalu uzliesmojumi turpinās arī Serbijā un Gruzijā.

SPKC atgādina, ka vienīgā efektīvā aizsardzība pret masalām ir vakcinācija, kas ir droša un efektīva. Vakcinācijai izmanto kombinēto vakcīnu pret masalām, masaliņām un epidēmisko parotītu. Maksimālai aizsardzībai nepieciešamas divas vakcīnas devas. Latvijā un citās Eiropas valstīs bērnu vakcinācijas kalendārs paredz divas potes. Pirmo poti bērns saņem 12-15 mēnešu vecumā, bet revakcinācija tiek veikta septiņu gadu vecumā.

Pastāvot īpašiem inficēšanās riskiem, piemēram, plānojot ceļojumu ar mazuli uz masalu skarto valsti, kā arī pēc kontakta ar masalu slimnieku, pirmo poti ieteicams veikt pirms vakcinācijas kalendārā norādītā vecuma sasniegšanas, proti, no sešu mēnešu vecuma. Tomēr 12-15 mēnešu vecumā poti nepieciešams atkārtot, un revakcināciju veikt arī atbilstoši vakcinācijas kalendāram - 7 gadu vecumā.

Kopumā Latvijā kopš pagājušā gada reģistrēti 15 apstiprināti masalu gadījumi.

Masalas ir ļoti lipīga vīrusu infekcijas slimība, kas izplatās gaisa pilienu, kā arī tieša kontakta ceļā. Masalas var būt ļoti nopietna slimība, jo tā noris ar smagām komplikācijām, sevišķi bērniem, kas jaunāki par pieciem gadiem, pieaugušiem virs 20 gadiem, personām ar imūndeficītu un grūtniecēm. SPKC epidemiologi vakcinācijas pret masalām aptveri bērniem vērtē kā salīdzinoši labu un tas ir iemesls tam, kāpēc Latvijā gandrīz trīs gadus netika reģistrēts neviens saslimšanas gadījums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu