Ledus sablīvējums Lielupē aiz Kārniņiem varētu izraisīt plūdus Jelgavā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jelgavā atbildīgos dienestus piesardzīgus dara ledus sablīvējums Lielupē aiz Kārniņiem, atzina Pašvaldības operatīvās informācijas centra (POIC) vadītājs Gints Reinsons.

Atbildīgo dienestu apkopotā informācija liecina, ka pašlaik situācija upēs Jelgavā ir mierīga, Lielupē ūdens līmenis pēdējās dienās kāpis par 13 centimetriem.

«No dabas var sagaidīt jebko, taču pašlaik mums par labu ir tas, ka naktīs ir mīnusi,» pauda POIC vadītājs.

Raizes Jelgavai varētu sagādāt ledus sablīvējums aiz Kārniņiem, kas izveidojies janvārī, kad notika ledus kušana. Kopā ar jaunām ledus masām tas var radīt strauju ūdens līmeņa celšanos.

Atbildīgie speciālisti seko ūdens līmeņa svārstībām, ledus biezumam, tāpat ar dronu apsekots Svētes baseins. Reinsons skaidroja, ka jaunā tehnika iepirkta šogad, tāpēc pašlaik svarīgi saprast, no kurām vietām ērtāk un labāk iespējams veikt novērošanu, jo tieši Svēte var sagādāt pirmās problēmas.

Tāpat POIC gatavo aptaujas lapas, kas tiks izdalītas jelgavniekiem, kuri dzīvo potenciāli apdraudētajās teritorijās, lai iedzīvotāji būtu informēti par rīcību iespējamo palu gadījumā un piedāvāto palīdzību. Apzinātas arī dienestu materiālās rezerves.

Arī Pļaviņu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Sanita Kitajeva aģentūrai LETA apgalvoja, ka ūdens līmeņa svārstības Daugavā un Aiviekste ir nenozīmīgas, situācija stabila. Pašvaldība paliem esot gatava.

Jau vēstīts, ka Lielupē palieņu applūšana gaidāma garā upes posmā, ledus sastrēguma izveidošanās visvairāk iespējama pie Staļģenes, sastrēgums var veidoties arī pie Mežotnes un Jelgavas. Ledus sastrēgumi izraisīs teritoriju applūšanu arī ārpus palienēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu