Labākā burgera meklējumos ar Kasparu Gerhardu – kurš jautājums ministru «noliek uz pauzes»?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai meklētu labāko burgeru Rīgā, šoreiz palīgos aicinājām vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu. Izgaršojot burgerus kafejnīcā «Pagalms», runājām ne tikai par aktuālajiem jautājumiem, kā gudrona dīķu sanācijas process, šā brīža situācija ar depozītsistēmas ieviešanu Latvijā un strīdi par jautājumu skaita ierobežošanu Latvijas pašvaldību domes sēdēs, bet arī ministra personību.

Ministrs atminas, ka bijis laiks, kad tuvāki bijuši burgeri ātrās ēdināšanas iestādēs, taču tagad viņš novērtē iespēju nogaršot daudz interesantu burgeru, piemēram, ļoti gards esot pieejams Kalnciema tirdziņā. No «Pagalma» sortimentā esošajiem diviem burgeriem viņš veģetārā burgera vietā izvēlas ar liellopu gaļu, jo šajā jautājumā esot vairāk klasikas cienītājs.

Kamēr maltīte tiek gatavota, Kaspars Gerhards piekrīt uzspēlēt spēli «Stāstu stāstiem izstāstīju», kurā ir daudz kartīšu ar dažādiem jautājumiem par cilvēka personību. Pirmo viņš izvelk jautājumu: kas nepieciešams, lai sasniegtu vairāk? Ministram tie ir cilvēki, kas var sniegt atbalstu un izpratni. Pat tad, ja jārunā ar pretiniekiem, būtiski panākt izpratni, kāpēc kaut kas tiek darīts un ko viņš vēlas sasniegt.

Kasparu Gerhardu izdodas «nolikt uz pauzes» ar otro jautājumu, proti, jāizstāsta smieklīgākais stāsts par sevi. Pēc ilgas domāšanas vienīgais, kas viņam nāk prātā, ir piedzīvotie pārpratumi, piemēram, zvanot pa telefonu un sajaucot adresātus, vai arī situācijas, kad sarunas laikā viens runā par vienu tēmu, bet cits par pilnīgi ko citu.

Trešais jautājums mudina domāt par spontānāko lēmumu, kas pieņemts, taču politiķis apgalvo, ka tādus nemēdzot pieņemt. Varbūt vienīgi pirms laulībām, taču šobrīd ir neiespējami būt spontānam, jo jārēķinās ar ģimeni, tāpēc katrs lēmums un rīcība ir pārdomāta. Ja arī savulaik ar draugiem kaut kur ir sanācis doties spontāni, tad nekas nav ticis nožēlots, jo tas viss ir devis labu pieredzi un izveidojis viņu tādu, kāds ministrs kā personība ir šobrīd.

Sarunas tematu lokā arī nopietnāki jautājumi, piemēram, par Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas darbiem. Šobrīd noslēgts līgums par darbu turpināšanu, un tie jāpabeidz līdz 2023. gadam, lai varētu gūt Eiropas Komisijas saskaņojumu un līdz ar to arī līdzfinansējumu. Šo darbu veikšanai paredzētais finansējums ir 26 miljoni eiro. Ja darbi netiks veikti termiņā, finansiālais slogs būs jāuzņemas valstij, taču ministrs ir pozitīvi noskaņots par darbu pabeigšanu termiņā, jo iepriekšējā ne tik pozitīvā pieredze devusi mācību ne tikai Valsts vides dienestam, bet arī izpildītājiem, tādējādi nevajadzētu rasties sarežģījumiem un novirzēm no termiņiem.

Par depozīta sistēmas ieviešanu runāts jau vairākus gadus. 2014. gadā tai bija atbalsts no ražotāju un tirgotāju puses, taču Saeimā iecerētās izmaiņas pozitīvu lēmumu neguva. Šobrīd situācija ir diametrāli mainījusies – šobrīd galvenais depozīta sistēmas virzītājs ir VARAM. Balstoties uz Lietuvas pieredzi, tiek lēsts, ka vienreizējās sistēmas ieviešanas izmaksas ir 30 miljoni eiro, taču ikgadējās – vidēji 15 miljoni eiro. Kaspars Gerhards uzsver, ka galvenais princips ir tāds, ka maksā tas, kas piesārņo, proti, tie, kas iegādāsies dzērienus plastmasas pudelēs. «Piemaksa par vienu vienību varētu svārstīties no 1 līdz 3 eirocentiem,» uzsver ministrs. Šī sistēma jāievieš, lai rūpētos ne tikai par vides piesārņojuma samazināšanu un ES kopējo mērķu sasniegšanu, bet arī sabiedrības veselību.

Rīgas domē asas un ilgas bija diskusijas par to, cik jautājumu deputāts drīkst uzdot izskatāmā jautājuma ziņotājam, ierobežojot to skaitu līdz trīs. VARAM nostāja būs stingra un nelokāma - šāda taktika nav pieļaujama, uzsver ministrs. «Deputāts drīkst balsot par, pret vai atturēties, taču viņam ir jābūt iespējai uzdot jautājumus, lai gūtu pārliecību par konkrēto jautājumu, jo viņš ir atbildīgs savu vēlētāju priekšā. Pastāvošā likumdošana un demokrātijas pamatprincipi neļauj ierobežot iespējas uzdot jautājumus,» tā ministrijas nostāju skaidro Kaspars Gerhards.

Kad burgers notiesāts, lūdzām to arī novērtēt. «Man ļoti garšoja gaļa, kā arī mērces ar dažādām garšas niansēm. Burgera izmērs arī ļoti labs – ne par daudz, ne par maz. Patīkami pārsteidza piedevas – saldie kartupeļi. Ja kāds draugs prasītu, kur apēst labu burgeru, es labprāt uzaicinātu uz kafejnīcu «Pagalms»,» secina ministrs.

* Uzaicinājums doties nogaršot burgeru kādā no Rīgas kafejnīcām un uzzināt ko vairāk gan par viesa personību un aktuālajiem nozares jautājumiem nosūtīts visiem ministriem. Daļa no viņiem atteikuši dalību projektā, taču stāstus par tiem, kuri piekrituši, arī turpmāk skaties un lasi portālā TVNET.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu