Specializētās audžuģimenes mēnesī saņems atlīdzību €430 līdz €860 apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Specializētās audžuģimenes, kuras būs gatavas uzņemt bērnus krīzes situācijā, bērnus līdz trīs gadu vecumam, kā arī bērnus ar funkcionāliem traucējumiem, mēnesī saņems atlīdzību vienas vai divu minimālo algu apmērā - attiecīgi šogad atlīdzība būtu no 430 līdz 860 eiro, informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis Egils Zariņš.

Viņš norādīja, ka kopumā iecerēts apmācīt 100 specializētās ģimenes, tostarp apmēram 40 krīzes ģimenes, kuras nepieciešamības gadījumā visu diennakti būs gatavas uzņemt bērnu, kā arī 60 ģimenes, kuras būs gatavas uzņemt zīdaiņus vai bērnus ar funkcionāliem traucējumiem.

Pēc Zariņa paustā, krīzes ģimenes saņems atlīdzību vienas minimālās algas apmērā jeb 430 eiro, bet ģimenes, kuras gatavas uzņemt zīdaiņus un bērnus ar funkcionāliem traucējumiem, - atlīdzību divu minimālo algu apmērā, proti, 860 eiro.

Specializētā audžuģimene kļūs par sava veida profesiju, piebilda Zariņš. Patlaban notiekot sagatavošanās darbi, lai no jūnija varētu sākt apmācīt audžuģimenes. Tiek īstenots arī ieceres pilotprojekts.

Kā ziņots, šī gada laikā LM plāno apmācīt vismaz 100 specializētās audžuģimenes, kuras būs gatavas uzņemt bērnus krīzes situācijā, bērnus līdz trīs gadu vecumam, kā arī bērnus ar funkcionāliem traucējumiem.

Pagaidām Latvijā netiek apmācītas specializētās audžuģimenes, bet to plānots darīt, lai no 1.jūlija saskaņā ar pieņemtajiem grozījumiem Bērnu tiesību aizsardzības likumā Latvijā varētu sākt darboties specializēto audžuģimeņu institūts.

Saeima pagājušā gada novembrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, paredzot veidot ārpusģimenes aprūpes atbalsta centrus, kas būs pašvaldības, komersanta, biedrības vai nodibinājuma izveidotas institūcijas. Vienlaikus likumu paredzēts papildināt ar termina «specializēta audžuģimene» skaidrojumu, proti, tā ir audžuģimene, kas nodrošina aprūpi noteiktas mērķa grupas bērnam, kuram ir nepieciešama īpaša aprūpe.

Plānots, ka likumprojekts stāsies spēkā 1.jūlijā.

LM prioritārajam pasākumam «Alternatīvo ģimenes aprūpes formu attīstība» finansēšanai nolemts ik gadu piešķirt papildu finansējumu 2 961 203 eiro apmērā, tostarp attiecībā uz likumprojektu «Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā» 2018.gadā paredzēts finansējums 1 026 007 eiro apmērā, kā arī 2019.gadā un turpmāk ik gadu - 1 264 804 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu