Pētnieks: «Krievija demonstrē: mēs darām, ko vēlamies, un jūs neko nevarat pierādīt!»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšana Solsberi, Anglijas dienvidrietumos, visticamāk, ir Krievijas signāls pasaulei: mēs darām, ko vēlamies, uzskata Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Māris Andžāns. Uz to norāda fakts, ka uzbrukums noticis publiskā vietā un rezultātā no indīgās vielas cietuši vēl 19 cilvēki.

Viena versija - notikušais ir centralizēti, no valsts puses pasūtīta slepkavība, otra - nervus paralizējošā gāze nonākusi kāda rokās, kas nav saistīts ar Krievijas valsti. Pēc pētnieka domām, pirmā versija ir ticamāka.

«Ja kādu grib noslepkavot, to var izdarīt ne tik publiskā vietā un nemanāmā veidā,» norāda Andžāns.

Skripaļs, kurš Krievijā 2006.gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, un viņa meita svētdien bez samaņas tika atrasti uz soliņa Solsberi.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja paziņojusi, ka Skripaļs un viņa meita saindēti ar Krievijā izstrādātu militāras kategorijas nervus paralizējošu vielu, kas ietilpst grupā «Novičok» un ir izstrādāta PSRS Aukstā kara beigās. Meja devusi Krievijai laiku līdz otrdienas vakaram izskaidrot viņu saindēšanu. Skripaļi joprojām atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā.

«Tas ir iekšējs un ārējs Krievijas signāls, kas vēsta, ka

Krievija var darīt to, ko vēlas, un palikt nesodīta.

Publiska rezonanse tika panākta speciāli,» saka politologs, atgādinot par Krievijas izlūka Aleksandra Litviņeko noindēšanu Lielbritānijā 2006. gadā. Litviņenko bija kritizējis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un sācis izmeklēt žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavību.

Vienlaikus šis žests met ēnu uz Lielbritānijas specdienestiem, kas nav spējuši aizsargāt šo ģimeni. Pēc Andžāna domām, notikušais raksturojams arī kā daļa no Krievijas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņas kā signāls citiem disidentiem, kas plāno sadarboties ar citām struktūrām. Notikušais skaidri demonstrē, ka sekos atriebība.

«Mērķis ir veicināt lojalitātes apziņu Krievijas iekšienē, it īpaši varas struktūrās.»

Krievijas vēstnieks Londonā izsaukts sniegt paskaidrojumus, vai tā bijusi «Krievijas valsts tieša rīcība», vai arī rezultāts «kontroles zaudēšanai» pār neiroparalītisko vielu krājumiem.

Lielbritānijas premjere sacīja, ka Lielbritānija izskatīs viņa atbildi, pirms lems, kā rīkoties tālāk, «taču, ja nebūs ticamas atbildes, mēs uzskatīsim, ka šī rīcība ir pielīdzināma nelikumīgai spēka lietošanai no Krievijas valsts puses pret Apvienoto Karalisti».

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova Mejas paziņojumus nodēvējusi par «cirka šovu» un «pasakām». «Tas ir cirka šovs Lielbritānijas parlamentā,» paziņoja Zaharova. «Secinājums ir acīmredzams: kārtējā informācijas-politiskā kampaņa, kas balstīta uz provokāciju.»

Lielbritānijas policija Solsberi notikušo izmeklē kā slepkavības mēģinājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu