Sabrukusi lielākā dabiskā pazemes telpa Latvijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Petroglifu centrs

Lielākā dabiskā pazemes telpa Latvijā - Dauģēnu Lielās (X) alas lielā zāle ir sabrukusi. 11.martā notikuma vietu apmeklējām pētnieciskos nolūkos, lai novērtētu sabrukšanas apmērus un apstākļus, sociālajā tīklā «Facebook» vēsta Latvijas Petroglifu centrs.

Zāles izmēri pirms sabrukšanas bija: platība ap 65 kvadrātmetri, garums līdz 13,3 metri, platums līdz 7 m, griestu augstums 8 – 9 metri. Jau vairākus gadus lielās telpas griestos bija izveidojies nobrukumu bīstams robs, kas arvien vairāk un vairāk palielinājās.

Pēdējo reizi šajā alas telpā pabijām pavisam nesen – 6.janvārī, kad ekspedīcijas ietvaros aizbraucām novērtēt kritisko situāciju. Spriežot pēc kritenes apstākļiem, nobiru kaudzes un izskalojumiem, apjomīgais klints nogruvums noticis janvārī vai februārī, domājams, pirms lielā aukstuma perioda.

Lielās zāles vietā tagad ir klints robs kā kritene, kurā sagāzušās vairākas lielas egles, kas auga nogāzē virs alas. Vieta joprojām ir bīstama, to apmeklēt nav ieteicams!

Tagad Dauģēnu Lielā ala kļuvusi īsāka par apmēram 15 metriem, bet joprojām tā ir garākā dabiskā ala Latvijā un Baltijas valstīs ar apmēram 330 metru garumu. Brīdinājums – alas apmeklēt ziemās un pavasaros ir ļoti bīstami! Ziemās tajās ziemo sikspārņi, kurus nevajag traucēt!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu