Koalīcijas politiķi sagaida risinājumu, lai iedzīvotāji neciestu gaidāmo ūdenssaimniecības izdevumu dēļ

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Koalīcijas politiķi sagaida, ka atbildīgās institūcijas piedāvās risinājumu, lai privātmāju īpašnieki neciestu nosacījuma dēļ, kas paredz līdz 2020.gadam par saviem līdzekļiem uzbūvēt ūdens komercuzskaites mēraparāta mezglu.

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka par likumu atbildīgajai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) jānāk ar risinājumu - vai nu jāpiedāvā pašiem segt šos izdevumus, vai arī jāvirza izskatīšanai Saeimā grozījumi par šīs normas atcelšanu. Politiķis norādīja, ka ūdenssaimniecības jautājumu risināšana nevar notikt uz iedzīvotāju rēķina.

Saeimas atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) aģentūrai LETA norādīja, ka nedrīkst iedzīvotājiem dzīvi padarīt sarežģītāku, tāpēc iebildumu gadījumā komisija skatīs šo jautājumu un pastāv iespēja mainīt regulējumu. Politiķis norādīja, ka nepieciešams sīkāk iepazīties ar šo jautājumu.

«Vienotības» frakcijas priekšsēdētāja vietnieks, Tautsaimniecības komisijas deputāts Jānis Upenieks līdzīgi norādīja, ka iesaistītajām pusēm nepieciešams kopīgi rast risinājumu, lai šajā situācijā neciestu iedzīvotāji.

Kā ziņots, laikraksts «Latvijas Avīze» vēsta, ka līdz 2020.gadam privātmāju īpašniekiem par saviem līdzekļiem jāuzbūvē ūdens komercuzskaites mēraparāta mezgls.

Par to satraukušies mazpilsētu mazturīgie iedzīvotāji un pensionāri, kuriem nav līdzekļu papildus tēriņiem aptuveni 500 līdz 1000 eiro apmērā.

«Man atnesta tāme, pēc kuras jāierīko jauns ūdens skaitītājs - maksa par akas ierīkošanu ir 500 līdz 600 eiro. Man, pensionārei, tas ir pārāk daudz. Mazpilsētā galvenokārt seniori palikuši, daudzi atlikuši pa mazumiņam un sakrājuši - ko tur slēpt - zārka vajadzībām, bet tagad par to naudu būs jāuzstāda ūdens skaitītājs,» sašutusi ir smilteniete Mārīte Pētersone.

Attiecīgā norma noteikta Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumā. Skaitītāju paredzēts uzstādīt vietā, kur no maģistrālā ūdensvada atiet atzars uz īpašumu. Ja līdz šim ūdens skaitītāju varēja uzstādīt mājā, tad tagad ūdens uzskaite jāveic tieši tajā vietā, kur no maģistrālā ūdensvada atiet personiskais. Šajā vietā ir jāizrok bedre un jāieliek aka, kurā ūdens pakalpojumu sniedzējs par brīvu uzstādīs mērierīci.

Šādai vietai jābūt tāpēc, lai nodrošinātu mērierīci pret tās darbības pareizībai nelabvēlīgu iedarbību (gan klimatiskiem apstākļiem, gan negodprātīgu cilvēku rīcību) un, lai pakalpojumu sniedzējs varētu tai piekļūt pārbaudes, remonta un citos nolūkos, norāda VARAM preses sekretāre Laura Jansone.

Pašam rakt vai citam uzticēt nav tas dārgākais. Rakšanas izmaksas esot ap 10 eiro. Dārgāks esot tehniskais projekts, bet visdārgākā ir aka - paprāva muca ar siltinājumu, kas maksā ap 250 eiro, vēsta laikraksts. Arī caurules jāpērk īpašniekam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu