VK: Ķekavas pašvaldības policija uzturnaudās nepamatoti izmaksājusi € 23 000

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Valsts kontrole (VK) konstatējusi vairākus pārkāpumus Ķekavas novada pašvaldības policijas darbībā, tai skaitā nepamatoti izmaksātas uzturnaudas gandrīz 23 000 eiro apmērā, informēja VK pārstāve Laura Homka.

Veicot revīziju par pašvaldību darbību sabiedriskās kārtības jomā, VK konstatējusi, ka Ķekavas novada Reģionālā pašvaldības policija ar finanšu līdzekļiem nav rīkojusies atbilstoši normatīvo aktu prasībām un nepamatoti izmaksājusi gandrīz 23 000 eiro uzturnaudas kompensācijas administrācijas darbiniekiem, kuriem nav uzdots veikt policistu pienākumus.

VK skaidro, ka uzturnaudas kompensācija pienākas tikai tiem pašvaldības policijas darbiniekiem, kuri pilda Likumā «Par policiju» noteiktos pienākumus, piemēram, kontrolē sabiedriskās kārtības ievērošanu, reaģē uz izsaukumiem, veic izmeklēšanu. Par šo pārkāpumu VK ir vērsusies Ģenerālprokuratūrā.

Revīzijas gaitā arī konstatēts, ka Ķekavas pašvaldība nepilnīgi vērtē svarīgākās sabiedriskās kārtības problēmas novadā, savukārt trūkumi finansējuma kontrolē rada bažas par līdzekļu neekonomisku izlietojumu.

Tāpat secināts, ka pašvaldības policijas darbu uzskaitē ir novērojamas neprecizitātes. Pašvaldībai ir nepieciešams precīzi definēt sabiedriskās kārtības problēmas un atbilstoši jāplāno pašvaldības policijas darbs, kā arī jāvērtē sasniegtie rezultāti, norāda VK revidenti.

Ķekavas novada Reģionālā pašvaldības policija rūpējas par sabiedrisko kārtību arī Ikšķiles un Inčukalna novadā. VK norāda, ka Ķekavas novada pašvaldībai jāuzlabo uzdevumu izpildes un izdevumu uzskaites kontrole Reģionālajā pašvaldības policijā, lai novērstu risku, ka Ikšķiles un Inčukalna novadu pašvaldības par sabiedriskās kārtības nodrošināšanu pārmaksā.

Revīzijā konstatēts, ka Reģionālajai pašvaldības policijai kopā samaksāti ap 1,8 miljoni eiro, bet, nepietiekami sekojot līgumu izpildei un faktiskajām izmaksām, Inčukalna un Ikšķiles pašvaldības no 2015.gada 1.janvāra līdz 2016.gada 31.decembrim, kā arī Baldones pašvaldība no 2015.gada 1.janvāra līdz 2016.gada 30.jūnijam par sabiedriskās kārības nodrošināšanu, iespējams, pārmaksājušas gandrīz 29 000 eiro, norādīts ziņojumā.

«Ķekavas novada Reģionālā pašvaldības policija rūpējas par sabiedrisko kārtību arī Ikšķiles un Inčukalna novadā, un kopumā pašvaldību sadarbība pakalpojumu nodrošināšanā ir apsveicama, jo samazina administratīvās izmaksas. Tomēr rūpīgi jāseko līdzi saistību izpildei, lai visas sadarbības pašvaldības un to iedzīvotāji būtu pārliecināti, ka sabiedriskās kārtības nodrošināšanas pakalpojums saņemts un apmaksāts atbilstoši līgumos paredzētajam,» norāda valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Revīzijas laikā Ķekavas pašvaldība atzinusi konstatētās problēmas un piekritusi VK ieteikumiem uzlabot pašvaldības policijas finanšu izlietojuma kontroli.

Kā ziņots, VK revīziju par pašvaldību darbību sabiedriskās kārtības jomā veica 15 pašvaldībās. Secināts, ka līdzīgas problēmas ir daudzviet Latvijā. Pašvaldību policijām nereti netiek noteikti konkrēti uzdevumi un sasniedzamie rezultāti - tās nepilnīgi uzskaita paveikto, piemēram, nenorāda laiku, kādā policisti ieradušies uz izsaukumu, netiek uzskaitītas veiktās pārbaudes. Līdz ar to arī pašas pašvaldības nevar novērtēt, vai policija spēj savlaicīgi reaģēt uz izsaukumiem un kā mainās policijas pārbaudēs atklāto pārkāpumu skaits.

Pašvaldībām arī sistēmiski jāanalizē gan sabiedriskās kārtības nodrošināšanas institūciju konstatētās problēmas un pašu izvirzītās prioritātes, gan iedzīvotāju intereses, lai noteiktu prioritāri risināmos sabiedriskās kārtības jautājumus, skaidrots revīzijas ziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu