Badinātais un mocītais suns rītu nesagaidīja. «Ulubele» cīnīsies, lai spīdzinātājs saņemtu sodu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dzīvnieku patversme "Ulūbele

Tumši brūnajās acīs, kas skatās tālumā, ir bezgalīgas skumjas. Vācu aitu suns ir izģindis, ķermeni klāj iekaisušas vātis. Stopiņu daudzdzīvokļu nama kāpņu telpā pamesto suni atrada par vēlu – viņa dzīvība izdzisa pēc dažām stundām veterinārajā klīnikā. Dzīvnieku aizstāvji ir apņēmības pilni: suņa saimniekam jāstājas tiesas priekšā! Līdz šim vēl ne reizi to nav izdevies panākt, jo vienmēr izrādās, ka pietrūkst pierādījumu un dzīvnieka mocītāja vainu juridiski nevar pierādīt. Valsts policija par notikušo ir informēta.

Ceturtdienas vakarā iezvanījās dzīvnieku patversmes «Ulubele» telefons. Zvanīja no Stopiņu pašvaldības policijas: daudzdzīvokļu mājas kāpņu telpā guļ un dreb novārdzis suns.

Kad «Ulubeles» darbinieces iegāja kāpņu telpā, viņas gaidīja skumjš skats. Izģindis, ādas slimības nomocīts vācu aitu suns vairs nespēja noturēties kājās – cilvēkos lūkojās tumšas, izbijušās acis. «Vācu aitu suns, kuram būtu jāsver 40 kilogrami, svēra 26. Normāla suņa ķermeņa temperatūra ir 38 grādi – šim bija ievērojami pazemināta – 32 grādi,» stāsta patversmes vadītāja Ilze Džonsone.

Suns bija dehidrēts un badināts. Viņa ķermeni klāja ādas slimība – kašķis vai kas ļaunāks.

Nelaimīgais dzīvnieks bija piecus vai sešus gadus vecs.

Dzīvnieku aizstāvji pieņēma lēmumu nekavējoties vest suni uz veterināro klīniku, jo bija skaidrs, ka viņa stāvoklis ir ļoti slikts. Klīnikā suns tika ievietots reanimācijā. Diemžēl panākt, lai ķermeņa temperatūra normalizējas, neizdevās un suns piektdien piecos no rīta nomira. Tagad Ilze Džonsone ir apņēmības pilna panākt, lai suņa saimnieks neizbēg no soda un tiek saukts pie kriminālatbildības par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku.

Pašvaldības policijai šis cilvēks esot zināms.

Līdzšinējā dzīvnieku aizstāvju pieredze nav iepriecinoša. Visi mēģinājumi panākt, lai saimnieks tiktu saukts pie atbildības un saņemtu reālu sodu, bijuši neveiksmīgi, jo pierādījumu trūkuma dēļ lietas vienkārši līdz tiesai nav nonākušas. «Mūsu valstī normatīvi par labturības pārkāpumiem un cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem ir nekonkrēti un dažādi tulkojami, tāpēc atbildīgās institūcijas - Pārtikas un veterinārais dienests, valsts un pašvaldības policija tās interpretē atšķirīgi, nerīkojas, bet gaida, kad to darīs kolēği. Pārkāpumu fakti netiek pienācīgi fiksēti un notiek nepārtraukts futbols starp šīm institūcijām, kura būtu atbildīga par pārkāpuma procesa ierosināšanu. Tāpēc lūdzam palīdzību," stāsta Džonsone.

Šis ir kliedzošs un steidzams gadījums.

Sociālajos tīklos «Ulubele» izplatījusi lūgumu atsaukties juristu, kas spētu palīdzēt savākt pierādījumus, liecības un novirzīt lietu līdz tiesai.

«Ja vajadzēs, aicināsim cilvēkus palīgā apmaksāt jurista pakalpojumus,» saka Džonsone.

Sociālajos tīklos cilvēki spriež, ka, visticamāk, atkal neko nevarēs pieadīt un dzīvnieka spīdzinātājs no soda izbēgs. «Maksimālais, ar ko šī lieta varētu beigties, ir naudas sods vai sabiedriskie darbi.» Kāds cits raksta: «Līdz šim nezinu nevienu gadījumu, kad kāds no divkājainajiem sadistiem būtu sodīts.»

Valsts policija (VP) ir saņēmusi materiālus par iespējamu cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, apliecināja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska. Šobrīd tiek pārbaudīta informācija un sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 230. panta 1. daļas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu