Piecās pašvaldībās ieviesīs jaunu rīcības modeli cīņai ar vardarbību ģimenē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pēc Tukuma piemēra vēl piecās pašvaldībās ieviesīs jaunu rīcības modeli cīņai ar vardarbību ģimenē, informēja Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes pārstāve Signe Šteinberga.

Pērn vasarā Tukumā īstenots pilotprojekts, ieviešot jaunus darba instrumentus cīņā ar vardarbību ģimenē. Piemēram, policijas darbiniekiem ierodoties notikuma vietā, kur ir aizdomas par fizisku vardarbību ģimenē, ir jāaizpilda riska novērtējuma anketa, kas izstrādāta Tukuma pilotprojektā. Anketu nodod tālāk citiem iesaistītajiem dienestiem, šādi aiztaupot cietušajai personai nepatīkamus brīžus, atkal un atkal atceroties pāridarījumu, kā tas mēdz notikt, ja katrā instancē jāvēršas atsevišķi, skaidroja Šteinberga.

Balstoties uz Tukuma pieredzi, jaunais rīcības modelis šogad tiks ieviests vēl piecās pašvaldībās - Saldū, Dobelē, Valmierā, Cēsīs un Balvos.

Īstenojot projektu «Solis tuvāk: Kopienas vienotā atbilde uz vardarbības pret sievietēm gadījumiem», šonedēļ Saldū tika organizēts izglītojošs seminārs Saldus un Dobeles speciālistiem, kuri ikdienas darbā saskaras ar personām, kas cietušas no fiziskas vardarbības ģimenē.

Seminārā piedalījās vairāk nekā 50 Saldus un Brocēnu pašvaldību pārstāvji no sociālajiem dienestiem, pašvaldības policijas, bāriņtiesas, Valsts policijas, Kurzemes rajona tiesas, Probācijas dienesta, kā arī mediķi, kuri ikdienā saskaras ar vardarbībā cietušām sievietēm. Semināra mērķis bija veikt iestrādes speciālistu sadarbībai dažādu iestāžu starpā, strādājot ar vardarbības gadījumiem ģimenē un mazinot atkārtotas vardarbības riskus.

Tukuma policijas iecirkņa priekšnieks Janeks Bahs un Tukuma novada sociālā dienesta direktore Ina Balgalve seminārā dalījās pieredzē darbā ar jauno risku izvērtēšanas anketu. Savukārt centra «Marta» Liepājas filiāles vadītājs Juris Dilba atainoja cietušo sieviešu fokusa grupu interviju rezultātus un iepazīstināja ar dažādiem juridiskiem aspektiem, bet eksistenciālā psihoterapeite un klīniskā psiholoģe Nikola Dzina aprakstīja vardarbības upura portretu, ka arī modelēja situācijas un skaidroja, kā efektīvāk palīdzēt cietušajām sievietēm.

Pēc pāris nedēļām šādi semināri notiks arī Valmierā un Cēsīs, savukārt aprīļa sakumā - Balvos.

Gada otrajā pusē Labklājības ministrijā (LM) tiks gatavots ziņojums par projekta gaitā sasniegtajiem rezultātiem un secinājumiem, kā arī sniegti attiecīgi priekšlikumi likumdošanas grozījumiem, solījusi LM Bērnu un ģimenes politikas departamenta projektu vadītāja Laura Kornete.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu