Raidījums: Zemniekam konfiscē Lietuvā pirktu traktoru, kas iepriekš nozagts Zviedrijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Zemniekam Imantam Trukšānam Ciblā policija konfiscējusi Lietuvā pirktu traktoru, kas iepriekš nozagts Zviedrijā, vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums «Panorāma».

Trukšāns traktoru par vairāk nekā 30 000 eiro iegādājies Lietuvā no uzņēmuma «Aurega» pirms diviem gadiem. Taču, tā kā tas izrādījies zagts, policija to konfiscēusi un patlaban gatavojas sūtīt atpakaļ traktora likumīgajam īpašniekam Zviedrijā.

«Tagad atbrauca policija un vienkārši pateica, ka traktors ir zagts. (..) Teica, ja pretošos, tad dabūšu pāris dienas pasēdēt, kā saka. Atdevu traktoru,» raidījumā skaidroja Trukšāns, kurš ir zemnieku saimniecības «Labrenči» īpašnieks.

Ja traktoru Trukšānam neatdos, viņš gatavojas par to izdoto summu mēģināt piedzīt no valsts.

Policija skaidrojusi, ka traktors līdz ar vairākiem citiem zagts Zviedrijā, bet pēc tam reģistrēts Lietuvā, kur Trukšāns to nopircis. Patlaban traktors vēl nav aizvests atpakaļ uz Zviedriju un atrodas netālu no Ciblas - stāvlaukumā Ludzā.

Lēmumu par traktora aizvešanu pieņēmusi prokuratūra, kura no Zviedrijas saņēmusi tiesiskās palīdzības lūgumu. Trukšāna advokāts Gatis Seņkāns uzskata, ka prokurors, kurš izdevis rīkojumu par traktora konfiscēšanu, nav ņēmis vērā starptautiskā konvencijā, kuras dalībvalsts ir arī Latvija, teikto, ka noziedzīgi iegūtus priekšmetus var atdot atpakaļ, bet neskarot labticīgu trešo personu tiesības.

Par traktora izdošanu lēmis prokurors Māris Strads, kurš paskaidrojumus nesniedz, jo viņa lēmums pārsūdzēts virsprokuroram, LTV noskaidroja Ģenerālprokuratūrā. Tikmēr prokurora atbildē uz iesniegto sūdzību lasāms, ka, viņaprāt, cietušā tiesību aizsardzībai demokrātiskā tiesiskā valstī ir pieļaujams izņēmums no labticīga ieguvēja aizsardzības principa.

Valsts policija, jautāta par savu praksi ar, piemēram, zagtiem auto, norāda, ka konvencijā minēto par labticīga ieguvēja tiesību aizsardzību ņem vērā, gan iepriekš pārbaudot, vai pircējs tiešām nav zinājis, ka pērk zagtu mantu. «Tad, kad šie momenti ir noskaidroti un tā labticība ir apstiprinājusies, mašīna paliek šeit. Viennozīmīgas prakses nav, protams, ka vairāk mēs pieturamies pie savu pilsoņu interešu aizstāvības,» pastāstīja Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes priekšnieks Jānis Lazdiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu