Daļa Latvijas karavīru jau apmācīti lietot stratēģiski svarīgo «Stinger» sistēmu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Daļa Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru jau ir apmācīti lietot stratēģiski svarīgo pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu «Stinger», pastāstīja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Kalniņš patlaban atturējās nosaukt konkrētu laiku, kad sistēmu plānots piegādāt, taču vēlreiz apliecināja jau Aizsardzības ministrijas pērn paziņoto, ka iekārtu piegāde notiks šī gada pirmajā pusē.

NBS komandieris pastāstīja, ka «Stinger» projekts attīstās pēc plāna. Šim projektam ir vairākas sadaļas, kas saistītas ar apmācību un infrastruktūras izveidošanu sistēmas uzglabāšanai.

«Mēs esam ieguvuši atbalstu apmācību un uzturēšanas jomā no mūsu sabiedrotajiem. Mēs šobrīd jau esam gatavi šo sistēmu pielietot. Daļa no karavīriem jau ir apmācīti sistēmas lietošanā, bet pārējie vēl turpinās iziet apmācības procesu,» uzsvēra Kalniņš.

NBS komandieris arī apliecināja, ka šīs sistēmas iegāde esot ļoti veiksmīga no finansiālā viedokļa, lai gan konkrētas summas viņš neminēja.

«Sistēma ir milzīgs pienesums kaujasspēju stiprināšanā taktiskajā līmenī. Tagad mums ir iespējams ar šiem ieročiem nodrošināt pilnā apjomā visas taktiskās vienības - Zemessardzē, Mehanizētā kājnieku brigādē un Gaisa spēkos,» uzsvēra Kalniņš.

Jau ziņots, ka pagājušā gada vasarā tika parakstīts divpusējs līgums starp Latvijas un Dānijas Aizsardzības ministrijām par Dānijas bruņoto spēku rīcībā esošo pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu «Stinger» iegādi. Latvijai paredzētā sistēma ir nelietota, taču tā vairākus gadus bijusi Dānijas bruņoto spēku rīcībā.

Sistēmas «Stinger» iegāde ietver pretgaisa aizsardzības raķetes un to palaišanas iekārtas.

«Stinger» ir vienas no visvairāk ražotajām, kaujas apstākļos pārbaudītākajām un efektīvākajām individuālajām pretgaisa aizsardzības sistēmām, ko izmanto arī daudzas no Latvijas sabiedrotajām valstīm, piemēram, ASV, Lielbritānija, Vācija, Itālija, Nīderlande, Somija, Norvēģija un Lietuva.

Latvijas armijas rīcībā šobrīd ir tuvās darbības pretgaisa aizsardzības raķešu sistēma «RBS-70». AM skaidroja, ka «Stinger» un «RBS-70» pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas pēc pielietojuma un spējām atšķiras. Līdz ar to «Stinger» iegāde stiprinās Nacionālo bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības spējas.

«Stinger» pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu iegāde nenozīmē, ka tiek apturēta vai samazināta «RBS-70» izmantošana Nacionālajos bruņotajos spēkos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu