VARAM pieprasa atcelt RD ierobežojumus deputātu jautājumiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pieprasa Rīgas domei (RD) jau tuvākajā laikā atcelt spēkā esošos ierobežojumus deputātiem sēžu laikā uzdot tikai trīs jautājumus, portāls TVNET uzzināja VARAM.

VARAM pieprasa RD nekavējoties rīkoties un novērst ministrijas konstatētos demokrātijas principu pārkāpumus pašvaldības nolikuma grozījumos. Pašvaldībai jau tuvākajā laikā, ievērojot ministrijas norādes, ir jānodrošina pretlikumīgo nolikuma grozījumu atcelšana, tostarp jāatceļ šobrīd spēkā esošais ierobežojums deputātiem sēžu laikā uzdot tikai trīs jautājumus, teikts VARAM paziņojumā.

«Šobrīd ir izveidojusies nepieļaujama situācija, kad Rīgas dome, neskatoties uz VARAM stingro pieprasījumu novērst pretlikumīgos nolikuma grozījumus, iespējams, pat apzināti novilcina laiku un turpina strādāt sēdēs nolikuma ietvaros, kas ierobežo deputātu tiesības pilnvērtīgi piedalīties lēmumu pieņemšanā. Ar šādu vilcināšanos Rīgas dome klaji ignorē konstatētos pārkāpumus, liedzot pašvaldības deputātiem iespēju pārstāvēt savu vēlētāju intereses. Demokrātiskā valstī šāda situācija nav pieļaujama, līdz ar to gadījumā, ja no Rīgas domes puses nesekos nekāda rīcība jau nākamajā sēdē, VARAM ar rīkojumu apturēs Rīgas domes lēmumu,» pauda VARAM parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts.

VARAM informē, ka šā gada 6. martā tikusi nosūtīta vēstule, kurā ministrija pieprasa RD pārskatīt Satversmei neatbilstošos nolikuma grozījumus, kas ierobežo deputātu tiesības spēkā esošo normatīvo aktu noteiktajā kārtībā piedalīties RD sēdēs un lēmumu pieņemšanā. Vēstulē uzsvērts, ka Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likuma 5.pants nosaka, ka deputātam ir balsstiesības visos jautājumos, kurus izskata domes sēdēs.

Domes sēdē deputātam ir tiesības piedalīties debatēs, uzdodot jautājumus un sniedzot uzziņas. Turklāt Valsts pārvaldes iekārtas likums nosaka, ka par koleģiālas institūcijas pārvaldes lēmuma lietderību un tiesiskumu atbild tie koleģiālās institūcijas locekļi, kas balsojuši. No tā izriet, ka deputātam, balsojot par jebkuru jautājumu, ir pilnvērtīgi jāizprot jautājuma būtība, uzdodot jautājumus, diskutējot un saņemot vai iesniedzot uzziņas, pauž ministrija.

Iepriekš Rīgas dome pēc vairāk nekā 11 stundu garām diskusijām pieņēma grozījumus pašvaldības nolikumā, kas paredz ierobežot deputātu iespējas sēdēs uzdot jautājumus.

Grozījumi paredz, ka turpmāk deputātiem sēdēs būs tiesības izskatāmā jautājuma ziņotājam uzdot ne vairāk kā trīs jautājumus. Tāpat deputāti viena jautājuma skatīšanas laikā varēs ņemt tikai vienu pārtraukumu, kā arī turpmāk ziņotājiem būs tiesības uz «galavārdu», kam atvēlēs trīs minūtes laika.

Līdz šim pārtraukumus viena jautājuma skatīšanas laikā varēja izsludināt katra frakcija un jautājumus varēja uzdot neierobežoti, ko arī opozīcija bieži izmantoja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu