Aicina izvērtēt alternatīvas sāls izmantošanai Rīgas ceļu uzturēšanā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas domes deputāts Ansis Ansbergs («Latvijas Attīstībai») rosina steidzami izstrādāt stratēģiju, kas ļautu rast risinājumu, viņaprāt, pārmērīgajam sāls lietojumam Rīgas ielās, informēja partijas pārstāvis Artūrs Toms Plešs.

Ansbergs uzskata, ka sāls Rīgas ielu kaisīšanai tiek lietots pārmērīgi. Viņaprāt, tas negatīvi ietekmē gan dzīvnieku veselību, gan ēku, transportlīdzekļu un apstādījumu dzīves ilgumu.

Lai rastu risinājumu šai problēmai Ansbergs sagatavojis un iesniedzis lēmumprojektu izskatīšanai Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā, kas notiks šodien, plkst.13.

Sagatavotais lēmums paredz pasūtīt pētījumu par tādas stratēģijas izstrādi un testēšanu, kas ļautu samazināt sāls kaisīšanas apjomus. Ansbergs norāda, ka, balstoties uz pētījuma rezultātiem, būtu iespējams izstrādāt arī grozījumus Rīgas domes saistošajos noteikumos, kuri noteiktu pretslīdes materiālu izvēli un to izmantošanas apjomu atkarībā no dažādiem faktoriem, piemēram, ielas, ietves vai parka apkārt esošās apbūves blīvuma, kājāmgājēju noslogojuma un citiem.

«Tie kristāliskā sāls kalni, kas mētājas uz Rīgas ielām, ir tīša vides piesārņošana, kuru Rīgas dome ne tikai atsakās apkarot, bet aktīvi slavē un pati piekopj. Ziemas sezonā uz Rīgas ielām un ietvēm izbērtais sāls apjoms ir netverams. Sāls ne tikai bojā rīdzinieku apavus un kaitē mājdzīvnieku ķepām, bet arī kaitē automašīnām, ēkām un tiltiem,» pārlieiecināts Ansbergs.

Šobrīd Rīgas pašvaldībā kā galvenais pretslīdes materiāls tiek izmantots sāls maisījums.

Kā ziņots, 2012.gadā Rīgas Tehniskās universitātes eksperti pēc Rīgas domes Satiksmes departamenta pasūtījuma veica pētījumu par alternatīviem risinājumiem, kā novērst ceļu slīdamību ziemā.

Pētnieki toreiz secināja, ka sāls pretapledojuma iedarbība ir atbilstoša Latvijas klimatiskajiem apstākļiem - tam ir izteikta ledus kausēšanas spēja, kas ļauj veikt slidenuma likvidēšanas darbus, līdz ar to pašreizējais Rīgas ielu ziemas uzturēšanas līmenis ir universāls, sabalansēts un adekvāts, savukārt pret jauniem risinājumiem ir vērts izturēties piesardzīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu