Asociācija un deputāti kritizē VM kavēšanos ar mātes un bērna veselības uzlabošanas plānu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Postimees

Latvijas pediatru asociācija un Saeimas deputāti šodien Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē kritizēja Veselības ministrijas (VM) kavēšanos ar mātes un bērna veselības uzlabošanas plāna projektu 2018.-2020.gadam.

Pediatru asociācijas pārstāve Jana Pavāre norādīja, ka asociāciju uztrauc dialogs ar VM par plānu, jo viņi nav saņēmuši informāciju, kas patlaban ar to notiek un kāpēc darbs pie tā kavējas.

VM Veselības aprūpes departamenta vadītājs Ēriks Miķītis norādīja, ka mātes un bērna uzlabošanas plāns bijis gatavs jau janvāra beigās, tomēr tehnisku problēmu dēļ tas vēl nav ticis iesniegts Ministru kabinetā. Pavisam drīz gan tas tikšot darīts.

Miķītis sacīja, ka izveidojusies situācija saistīta ar to, ka bija kavēšanās ar saskaņojumiem ar citiem resoriem, tostarp Labklājības ministriju un Pārresoru koordinācijas centru. Saskaņošanas process bijis ilgs, tomēr izskatoties, ka patlaban rasts kompromiss, teica VM pārstāvis.

Savukārt Pediatru asociācijas prezidente Ilze Grope nebija par to informēta un norādīja, ka ilgstoši lūgusi ministriju darba grupās piesaistīt arī asociācijas pārstāvjus, tomēr pēdējo mātes un bērna veselības uzlabošanas plāna versiju asociācija nav redzējusi.

Saeimas deputātos gan VM pārstāvja paustais neradīja pārliecību, tāpēc deputāte Aija Barča (ZZS) lūdza, lai VM valsts sekretārs Aivars Lapiņš uz rītdienas, 21.marta, sēdi, kurā plānots runāt par e-veselību, līdzi ņemt arī mātes un bērna veselības uzlabošanas plānu.

Sagatavotā plāna projekta mērķis ir uzlabot situāciju mātes un bērna veselības jomā, īstenojot veselības veicināšanu un slimību profilaksi, kā arī veicinot agrīnu diagnostiku, savlaicīgu ārstēšanu un medicīnisko rehabilitāciju.

Ņemot vērā esošo situāciju mātes un bērna veselības jomā, plāns ietver četrus rīcības virzienus - veselības veicināšana un profilakse, grūtnieces, dzemdētājas, nedēļnieces un jaundzimušā aprūpe, ambulatoro pakalpojumu pieejamības uzlabošana bērnu veselības aprūpē, kā arī hronisko pediatrisko pacientu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības un kvalitātes uzlabošana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu