Vējonis vērtēs iespēju apžēlot 13.janvāra grautiņu dalībnieku Bērziņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valsts prezidents vērtēs, vai apžēlot par dalību 2009.gada 13.janvāra Vecrīgas grautiņos notiesāto Ansi Ataolu Bērziņu.

Kā šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) žurnālistiem sacīja Vējonis, dzīvojot tiesiskā valstī, katrai personai ir iespējas būt apžēlotai atbilstoši likumdošanā noteiktajām normām un kritērijiem.

«Tā kā sabiedrībā šis jautājums kārtējo reizi ir speciāli «uzšūmēts», es vērtēšu, kas ir bijis pamats, pirmkārt, viņa notiesāšanai, otrkārt, kāda ir pašreizējā aktuālā situācija. Pēc informācijas saņemšanas pieņemšu lēmumu, ko darīt vai nedarīt šajā saistībā,» teica Valsts prezidents.

Jau ziņots, ka Bērziņam par dalību 2009.gada 13.janvāra Vecrīgas grautiņos bija piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem. Tiesa Bērziņam piesprieda arī Valsts probācijas dienesta (VPD) uzraudzību, tomēr viņš to nepildīja, VPD neieradās, kā rezultātā tiesa mainīja savu lēmumu un nosacītu cietumsodu aizstāja jau ar reālu brīvības atņemšanu.

Šajā brīdī Bērziņš izšķīrās pamest Latviju, pēc paša vārdiem, dodoties «politiskajā trimdā». Šādos apstākļos Bērziņš 2016.gada sākumā tika izsludināts starptautiskā meklēšanā, līdz 2017.gada pavasarī viņš tika aizturēts Čehijā.

Bērziņš nevēlējās tikt izdots Latvijai, tāpēc juridiski apstrīdēja šo ieceri un Čehijā lūdza politisko patvērumu, paziņojot, ka kriminālprocess pret viņu ir politizēts, turklāt viņš esot saņēmis fiziskas izrēķināšanās draudus gadījumā, ja Latvijā nonāks ieslodzījuma vietā. Čehijas Augstākā tiesa pērn atstāja spēkā Čehijas tiesas lēmumu par Bērziņa izdošanu Latvijai, tomēr šis spriedums ir pārsūdzēts Čehijas Konstitucionālajā tiesā.

Šā gada februārī Bērziņa pārstāvji paziņoja, ka viņš Čehijas cietumā esot ticis piekauts. Bērziņa advokāts Jānis Mucenieks vērsās pie Valsts prezidenta, Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča un ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ar lūgumiem atbrīvot Bērziņu no viņam piemērotā brīvības atņemšanas soda, jo Bērziņa atrašanās Čehijas cietumā jau pārsniedzot «jebkādu samērīga soda mēru par Bērziņa veiktajām darbībām 2009.gada 13.janvārī».

Apžēlot Bērziņu Valsts prezidentam lūdza arī Saeimas deputāts Ilmārs Latkovskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu