Ventspilī jūras piekrastē var novērot neierasti daudz roņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ventspils.lv

Jūras piekrastē Ventspilī pēdējo dienu laikā var novērot neierasti daudz roņu mazuļu, kas ir reta parādība, informēja Dabas aizsardzības pārvaldes Dabas aizsardzības departamenta vecākais eksperts Valdis Pilāts.

Sociālajos tīklos ventspilnieki aktīvi dalās ar saviem iespaidiem, pastaigas laikā gar jūru gan Zilā karoga pludmalē, gan Staldzenē pamanot roņus. Vieni ņēmuši palīgā tālskati, lai labāk saredzētu roņus uz ledus gabaliem jūrā, bet citi roņu mazuļus manījuši arī pie paša krasta.

Pieaugušie roņi baidās no cilvēkiem un krastā nenāk, bet mazuļi nav tik piesardzīgi, tādēļ mazulis var iznākt arī krastā, skaidroja Dabas aizsardzības pārvaldes eksperts. Pirmdien viņa kolēģis netālu no Dienvidu mola Ventspilī saskaitījis 31 roņu mazuli, taču droši vien roņu, tai skaitā pieaugušu, ir krietni vairāk, pieļāva Pilāts.

Iespējams, roņi uz ledus atdreifējuši līdz Ventspilij no Igaunijas puses. «Dreifēšana nav nekāds retums, bet gadījumi, kad ledus ar roņiem tiek piedzīts pie krasta, ir labi ja reizi desmit gados,» atzina eksperts.

Cilvēkus, kuri jūras krastā pamana roņus, Pilāts aicina ieturēt distanci un dzīvniekus netramdīt. Pie ieejas Ventspils pludmalē ir izvietota informatīva zīme par to, ko nekādā gadījumā nedrīkst darīt, sastopot roni. Nedrīkst mazuli dzīt ūdenī, jo piekrastē nonākušajam roņu bērnam ir pamaz tauku, tādēļ ūdenī tam ir auksti. Nedrīkst roni censties pārvietot pašiem - ronis var iekost. Roņu mazuļus nedrīkst barot – zivis šāds mazulis vēl neēd. Ja ronēns izskatās novārdzis vai ievainots, jāzvana uz Dabas aizsardzības pārvaldi pa tālruņa numuru 29198590.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu