Samazinoties Lielupes ledus biezumam, mazinās plūdu draudi Jelgavā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ledus Lielupē pie Jelgavas kļuvis plānāks, samazinoties plūdu draudiem, aģentūra LETA uzzināja pilsētas pašvaldībā.

Šonedēļ, izmantojot iespēju piesaistīt Elektronikas un datorzinātņu institūta speciālistus, Jelgavā, izmantojot speciālu ierīci, kas ļauj noskenēt ledu visā upes platumā, sniedzot tūlītēju rezultātu, mērīts Lielupes ledus. Institūta pārstāvji ledu Lielupē mērīja, izmantojot impulsa radaru, kas izstaro īsus elektromagnētiskos impulsus un dod atstarojumu. Radars sekundes laikā izdara aptuveni 70 nolases.

Līdz šim ledus biezums mērīts manuāli, brīvi izvēlētā vietā izurbjot caurumu un izmērot ledus biezumu ar lineālu. Saskaņā ar šīs nedēļas mērījumiem ledus Lielupē Jelgavā ir 16-25 centimetrus biezs. Kopš pēdējā mērījuma tas ir kļuvis plānāks, tādējādi mazinoties plūdu draudiem.

Pašvaldībā skaidroja, ka dati par ledus biezumu upē palīdz precīzāk prognozēt vižņu veidošanos, ūdens līmeņa kāpumu un iespējamās teritorijas, kas varētu applūst, tādējādi apzinot plūdu riskus.

Ņemot vērā, ka ledus upēs jau sācis kust un atrasties uz tā ir bīstami, šoziem, visdrīzāk, ledus biezums Jelgavā mērīts vairs netiks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu