Aicina pieteikties rezervistu apmācībām, solot € 26 dienā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aivis Stračinskis

Nacionālie bruņotie spēki šogad sāks rezervistu militāro apmācību, un militārās apmācības kurss notiks no 28. jūlija līdz 2. septembrim. Apmācības kurss būs brīvprātīgs, un to sekmīgi apguvušos rezervistus ieskaitīs bruņoto spēku rezervē rezerves karavīra statusā. Militārās apmācības kursam varēs pieteikties līdz š.g. 1. jūlijam, informē Aizsardzības ministrija.

Paredzēts, ka kopējais mācību ilgums būs piecas nedēļas, kuru laikā iedzīvotāji, kuri ir pilsoņi, apgūs ieročus, lauka kaujas iemaņas, topogrāfiju un orientēšanos, kā arī pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanu.

Ņemot vērā, ka apmācības ir brīvprātīgas un norisināsies piecas nedēļas, apmācāmajiem būs tādas pašas garantijas kā profesionālajiem karavīriem - formas tērps, ēdināšana, izmitināšana, ekipējums, kā arī materiālā kompensācija - 26 eiro dienā.

Sekmīgi noslēdzot mācības, rezervisti nodos karavīra zvērestu un tiks piesaistīti rezerves karavīriem, noteiktai vienībai. Tāpat, pabeidzot mācības, viņiem būs iespēja iestāties Zemessardzē vai profesionālajā dienestā.

Vienlaikus jebkurš uz mācībām pieteikties nevarēs - ir jābūt atbilstošām minimālām fiziskajām prasībām. Tāpat persona nevar būt tiesāta.

Šogad paredzēts apmācīt līdz 50 cilvēkiem.

Valsts aizsardzības koncepcijā noteikts, ka bruņotajiem spēkiem miera laikā jāuztur 3000 militāri sagatavotus rezerves karavīrus.Lai paaugstinātu vispārējās kaujas spējas, palielinot militāri sagatavotu rezerves karavīru skaitu, no 2017. gada 13. decembra, kad stājās spēkā grozījumi Militārā dienesta likumā, Latvijas pilsonis (rezervists) var brīvprātīgi pieteikties dienestam bruņoto spēku rezervē, tas ir, ieskaitīšanai rezerves karavīros, pirms tam sekmīgi apgūstot militārās apmācības kursu, jo rezervistam nav iepriekšējās militārās sagatavotības vai viņš savulaik ir dienējis Latvijas Republikas obligātajā militārajā dienestā.

Līdz šim rezervistu aktīvajā dienestā varēja iesaukt tikai mobilizācijas gadījumā, bet militārās iemaņas viņš varēja apgūt, tikai iestājoties profesionālajā militārajā dienestā vai dienestā Zemessardzē.

Rezerve ir viens no trim militārajiem formējumiem, kurš kopā ar regulārajiem spēkiem un Zemessardzi, veido Nacionālos bruņotos spēkus. Savukārt rezervi veido rezervisti un rezerves karavīri, kuru militāro iemaņu atjaunošanu bruņotie spēki sāka 2015. gadā.

Rezervistos ieskaitaLatvijas pilsoņus – vīriešus, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu un ir derīgi militārajam dienestam, un Latvijas pilsones – sievietes, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu, ir derīgas militārajam dienestam un izsaka šādu vēlmi. Rezervists atrodas bruņoto spēku rezervē līdz 55 gadu vecuma sasniegšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu